Kako vi zovete jelo sa slike? Toliko je jednostavno, donosimo recept naše čitateljice

Foto: Lidija Vulić-Ćurić

VALJUŠCI, šufnudle, šiškrle ili luleki - toliko je naziva za ovo tradicionalno austrijsko jelo popularno i u našim krajevima, posebno u Zagorju, no na kraju se sve svodi na isto, krumpirovo tijesto formirano u valjuške koji se nakon kuhanja mogu poslužiti uz razna jela.

Domaći valjušci savršen su prilog jelima s umakom pa mogu funkcionirati kao glavno jelo, no mogu se jesti i kao desert ako se uvaljaju u prezle popržene s malo ulja te posipaju s kristal šećerom, ako se uvaljaju u mak i šećer ili ako se posluže uz, primjerice, pekmez.

To dobro zna naša čitateljica Lidija Vulić-Ćurić, koja je recept za ovo pomalo zaboravljeno jelo podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a valjuške je napravila i kao glavno jelo i kao desert. Svi su oduševljeni i pišu da su isti kao i bakini, a u nastavku donosimo recept.

Recept za domaće valjuške

Za domaće valjuške, šufnudle ili luleke koji su prejednostavni i definitivno se ne mogu mjeriti s onim kupovnima, trebat će vam sljedećih nekoliko sastojaka:

  • 500 g krumpira
  • 1 jaje
  • 200 g brašna
  • sol po želji

Zakuhajte veliki lonac vode, a kada voda zavre, u nju ubacite krumpir i kuhajte ga 30 minuta. Kuhani krumpir izvadite, ostavite da se kratko prohladi i ogulite ga. Ostavite da se skroz ohladi, a ohlađeni krumpir zatim protisnite, dodajte mu brašno, jaje, malo soli te umijesite tijesto.

Dobiveno tijesto podijelite na 10-12 komada. Svaki komad tijesta oblikujte u valjčiće, a zatim ih narežite na komadiće duge otprilike jedan centimetar i rukom oblikujte u valjuške. Kuhajte ih u lagano posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih i poslužite uz umak ili posip po želji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.