Katarina nam je dala originalni recept za češki kolač vdolky naslijeđen od bake

Foto: Katarina Bukač

ČEHINJA Katarina Bukač dala nam je originalan recept, savjete i nekoliko zanimljivih činjenica o češkom tradicionalnom kolaču - vdolky. Inače, Katarina s obitelji živi u naselju Veliki Zdenci u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Po nacionalnosti su Česi i u kući se služe češkim jezikom. 

Originalni recept za kolač vdolky dala joj je baka Marija. Radi se o dizanom tijestu koje se puni domaćim pekmezom od šljiva i svježim sirom koji je pomiješan s vrhnjem.

Katarina kao djevojčica

Najbolje su s domaćim proizvodima

Većinom ga prave "od oka", no kaže kako je pravilo da na 500 grama brašna ide jedna vrećica suhog kvasca. Ako je tijesto pregrubo, slobodno se može dodati vode ili mlijeka. Uz kvasac, s brašnom možete pomiješati i malo praška za pecivo, a za aromu dodajte limunovu koricu i vanilin šećer. 

Za punjenje možete koristiti bilo koji pekmez, no najbolje je ako imate domaći, i to s komadićima voća. Katarina nam preporučuje pekmez od šljiva. Punjenje od pekmeza možete i modificirati - dodajte cimeta i malo ruma.

Osim pekmeza, vdolky se nadijevaju i svježim sirom pomiješanim s vrhnjem. Također će biti još ukusniji ako imate domaće proizvode. Mekana peciva sa slatkim punjenjem odlično pašu uz šalicu hladnog mlijeka.

Katarina je sudjelovala u showu Tri, dva, jedan, kuhaj

Pripremali su se za odlazak u polje

Češki vdolky nisu svečani kolač, već su se pripremali kada se išlo na rad u polje. Prikaz odlaska u polje, rada sa žitom te proizvodnje kruha može se vidjeti na kulturnoj manifestaciji "Dožínky", što je najveća kulturna manifestacija češke manjine u Hrvatskoj. Održava se svake druge godine u Daruvaru i drugim mjestima u državi u kojima žive Česi.

Prvi se put održala 1925. godine, a ta manifestacija na kojoj sudjeluju predstavnici češke manjine, odnosno češke besede, daje posjetiteljima i priliku da probaju tradicionalna češka jela, kao i kolače, na primjer vdolky. Dožínke slave završetak žetve i prikazuju veselje ljudi nakon pripreme hrane za nadolazeće razdoblje. 

Recept za tradicionalni češki kolač vdolky koji nam je dala Katarina je OVDJE