Kava s jajima? U nekim je zemljama to potpuno uobičajeno

Foto: Shutterstock

OD JAJA na oko do trenutno aktualnih fritaja s divljim šparogama, jaja su praktički nezaobilazna namirnica u svakom kućanstvu. No, neki jaja stavljaju u kavu kako bi bila kremastija i punijeg okusa. Najpoznatije kave s jajima su skandinavska i vijetnamska, u nastavku nađite par riječi o svakoj.

>> Zašto se jaja ne bi smjela prati

Skandinavska kava s jajem

Kava s jajima u skandinavskom stilu uglavnom je poznata na srednjem zapadu SAD-a, i obično ne priprema izvan ovog dijela zemlje. Prema legendi, ovaj način pripreme kave nastao je na putu iz Švedske u Ameriku u kasnim 1800-ima. To je postala neka vrsta tradicije za luteranska crkvena okupljanja skandinavskih Amerikanaca na Srednjem zapadu, koja se ponekad naziva i "kava u crkvenom podrumu".

U usporedbi s vijetnamskom kavom s jajima o kojoj pišemo ispod, skandinavska kava za pripremu koristi cijelo jaje, a ne samo žumanjak. Također se miješa u procesu pravljenja kave umjesto da se izlije tek kasnije na vrh.

@richsit Swedish Egg Coffee from Sweden. #sweden #coffee #kaffe ♬ original sound terly YT - Rich Sit

Kako je napraviti? Pomiješajte mljevenu kavu, malo vode i cijelo jaje s ljuskom. Ubacite u lonac s vodom, a kad prokuha, ugasite vatru i ostavite nekoliko minuta, procijedite, pa onda poslužite.

Vijetnamska kava s jajem

Vijetnamska kava s jajima, ili ca phe trung, tradicionalno se priprema sa žumanjcima, šećerom, kondenziranim mlijekom i kavom. Priprema se kod kuće, ali i poslužuje u kafićima diljem Vijetnama. Legenda kaže da je nakon Vijetnamskog rata zbog trgovačkog embarga nedostajalo svježeg mlijeka, a kao zamjena za mlijeko korišten je umućeni žumanjak. 

Budući da se vijetnamska kava od jaja priprema od žumanjaka i kondenziranog mlijeka koje se može kupiti i kod nas (u konzervi je, viskozno i često zaslađeno, potpuno drukčije od običnog mlijeka - što teksturom, što okusom i više liči vrhnju), često se povezuje s okusom sličnim likeru od jaja.

@anguswannnn I really levelled up my Vietnamese egg coffee recipe by using coffee beans from @saigondrip. It’s called Cà Phê Trứng and it’s delicious! #coffee #coffeeaddict #vietnamesecoffee #dripcoffee #eggcoffee #caphetrung #caphe #caphevietnam #caphephin #vietnam #vietnamesecoffee #vietnamese #vietnameseeggcoffee #coffeetiktok #coffeetok #coffeerecipe #recipe #recipes #vietcoffee #phinfilter ♬ original sound - cuppabeans

Kako je napraviti? Napitak se priprema mućenjem žumanjaka sa zaslađenim kondenziranim mlijekom oko 10 minuta dok ne nastane prozračna i kremasta smjesa. U šalicu ulijte pola šalice crne kave, a zatim na to istu količinu pjenaste smjese jaja i kondenziranog mlijeka. Za vegansku varijantu koristi se kokosovo mlijeko.