Kolumbijski kuhari žele normalizirati korištenje lišća koke u svakodnevnim receptima

Foto: Unsplash

KOKA je biljka koja se tradicionalno uzgaja na nižim nadmorskim visinama istočnih padina Anda, a Kolumbija, Peru i Bolivija su zemlje zaslužne za 98 posto svjetske proizvodnje ove biljke. Koka ima posebnu ulogu u tradicionalnoj andskoj kulturi, a Inke su je koristile u svakodnevnoj prehrani, vjerskim ritualima i kao lijek za probleme uzrokovane visinskom bolesti. Procjenjuje se kako narodi Anda koku u različite svrhe koriste oko 7000 godina.

Kako prenosi časopis Blaze Trends, kolumbijski kuhar Rodrigo Pazos jedan je od nekoliko poznatih kolumbijskih kuhara koji su počeli koristiti lišće koke u svojim restoranskim receptima. Uvjereni kako će jednog dana lišće koke postati najobičniji začin poput soli ili mljevene paprike, kuhari koji su se odvažili kuhati s kokinim brašnom još uvijek istražuju kako najbolje upotrijebiti ovaj sastojak gorkog okusa.

"Coke Challenge"

Godine 2019. u Kolumbiji je pokrenuta inicijativa pod nazivom Coke Challenge kao dio istraživačkog procesa o potencijalu industrijalizacije lišća koke u gastronomiji i poljoprivredi. Ova je inicijativa prikupila recepte iz cijele zemlje, omogućujući građanima iz svih regija da pokažu različite okuse i načine korištenja lista koke u gastronomiji.

Među ciljevima ove inicijative je, uz pomoć kuhara iz svih kolumbijskih regija, proizvesti knjigu recepata koja bi uključivala recepte s kokom za hranu, bezalkoholna pića, slastice, koktele i sladolede.