Sigurno ne znate razlike između ova 4 tipa konzervirane rajčice. Bitne su za kuhanje

Foto: Pexels

Sadržaj nastao u suradnji s: Mutti

PONEKAD pomislimo na to kako bi bilo lijepo moći pohraniti ljeto u smočnicu, sa svim mirisima, okusima i bojama, tako da za njim možemo posegnuti svaki put kada ga se zaželimo, i to posebno tijekom zimskih mjeseci. A iako su to mnogi pokušali raznoraznim svijećama s mirisom kokosa i morske soli, to je dosad bez premca najbolje uspjelo konzerviranoj rajčici.

Mnogi imaju predrasude prema konzerviranoj hrani. Pretpostavlja se da ona ne uspijeva replicirati okus i teksturu svježih namirnica, što je možda istina u nekim slučajevima, ali ne i kada se radi o rajčici. Tome u prilog govori i podatak Eurostata iz 2020. o tome kako je Italija najveći proizvođač konzervirane rajčice u Europi, a drugi u svijetu, odmah poslije SAD-a, što znači da će prosječno talijansko kućanstvo, uz čiju se kuhinju i veže slavni pomidor, redovito posegnuti za passatom ili pulpom onda kada je ona izvan sezone.

Ponekad je upravo način na koji je konzervirana ključan kako bi se istaknula sva njezina svojstva te, ovisno o tome što se njome namjerava postići, naglasili okus i tekstura određenih jela. No, kako bismo je mogli pravilno koristiti u kuhinji te izvući maksimum iz svakog jela, potrebno je poznavati razlike između različitih tipova konzervirane rajčice; između pasiranih, sitno sjeckanih i oguljenih rajčica te koncentrata.

Foto: Promo

Čak i oni iskusniji u kuhinji ponekad zapnu kada treba odlučiti koji oblik konzervirane rajčice iskoristiti u određenom receptu. Što odabrati, pasiranu ili sjeckanu rajčicu? Ili možda koncentrat? Koja je razlika i postoji li uopće?

Krenimo redom.

Pasirana rajčica (passata)

Pasiranu rajčicu, poznatiju kao passata, prepoznat ćete po njezinoj kremastoj, gotovo baršunastoj teksturi koja je rezultat posebne pripreme prilikom koje se sok svake pojedinačne rajčice odvaja od kože, sjemenki i celuloze. Da bi se dobio jedan kilogram passate, potrebna su dva kilograma svježih rajčica.

Sjajna crvena boja i slatkoća passate posljedica su pažljivog procesa odabira najboljih i najslađih rajčica iz tzv. Doline hrane u Parmi koje proizvodima talijanskog brenda Mutti već više od 120 godina daju jedinstven i prepoznatljiv okus. Naglasak na kvaliteti Mutti proizvoda očituje se i u prisnom odnosu s oko 400 poljoprivrednika, pri čemu se najboljim uzgajivačima u sjevernoj i južnoj Italiji svake godine dodjeljuje nagrada za kvalitetu Pomodorino d’Oro (Zlatna rajčica). Na taj se način farmere potiče na kontinuirano usavršavanje proizvoda te redovito ulaganje u proces proizvodnje, a sve s ciljem uzgoja rajčica vrhunske kvalitete.

Zbog svoje kremaste i baršunaste teksture passata se u kuhinji dobro kombinira s velikim brojem jela, i to posebno s onima koja zahtijevaju brzo vrijeme kuhanja, poput klasične marinare te raznoraznih jela s jajima i piletinom.

Foto: Promo/Mutti

Sitno sjeckane rajčice (Polpa)

U odnosu na pasiranu, sitno sjeckana rajčica ima veći udio tekućine, što je čini idealnim izborom za one recepte koji zahtijevaju duže vrijeme kuhanja. Osim bogate teksture i jarko crvene boje, Polpa i okusom zadržava svježinu ubranih rajčica.

U Muttiju sto posto talijanske rajčice mehanički se beru na vrhuncu svoje zrelosti, a u Polpu ih se potom prerađuje prema posebnoj metodi koja je do danas ostala strogo čuvanom tajnom. Za jedan kilogram sitno sjeckanih rajčica potrebno je pet kilograma svježih koje se nakon berbe tiješte na sobnoj temperaturi.

Mutti Polpa odlično podnosi visoke temperature, zbog čega je sjajan izbor za pizzu, a svojim se svojstvima dobro sljubljuje i s mesom, mahunarkama te povrćem.

Foto: PR

Oguljene rajčice (pelati)

Kao što im i samo ime kaže, oguljene se rajčice pripremaju tako da im se prvo na pari uklanja koža, a potom se uranjaju u pasiranu rajčicu i pakiraju u konzerve kako bi im se sačuvala svježina. Mutti Pelati imaju čvrstu, mesnatu teksturu, a prepoznat ćete ih i po prirodnoj crvenoj boji karakterističnoj za posebnu vrstu rajčice šljivar s juga Italije koju Mutti koristi u proizvodnji.

S obzirom na njihovu raznolikost, moguće ih je koristiti na brojne načine. Neizostavan su proizvod u profesionalnim kuhinjama, a Talijani ih uglavnom upotrebljavaju u pripremi bogatih umaka i ribljih jela.

Cacciucco, toskanski riblji specijalitet
Foto: Shutterstock

Koncentrat rajčice (concentrato)

Ako recept traži jak i intenzivan okus rajčice, najbolje je posegnuti za koncentratom koji se odlikuje bogatom, koncentriranom teksturom te intenzivnom crvenom bojom. Najčešće dolazi u tubi, za što je zaslužan upravo Mutti koji je 1950. prvi primijenio spomenutu metodu konzervacije, čime je inspirirao proizvođače rajčice diljem svijeta. 

U kuhinji se koristi za produbljivanje okusa, zbog čega se dobro slaže i sa svim drugim tipovima konzerviranih rajčica (Passata, Polpa, Pelati). Izvrstan je izbor za kreativce s obzirom na to da se može koristiti u raznolikim jelima, od onih koja zahtijevaju duže vrijeme kuhanja, kao što je to gulaš, pa sve do pripreme različitih dip kremastih umaka.

Foto: PR

Buon appetito!

Sponzorirani sadržaj donose Index i Mutti u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.