Kultna buregdžinica ostala je bez legende. Provjerili smo kakav joj je sada burek

Foto: Zvonko Alač

VRUĆI BUREK, kultna zagrebačka buregdžinica s 20-godišnjom tradicijom i, prema našem sudu, najboljim burekom sa sirom u gradu, prije tjedan dana je zaprepastila vojsku obožavatelja. Mitsko mjesto na tržnici Kvatrić na vratima je objekta i na Fejs profilu objavilo kratko, ali šokantno: "Traži se prodavačica (Na 4 sata)."

Oglas koji je šokirao vojsku fanova Vrućeg bureka

Svi smo odmah naslutili što to znači, a uskoro su se naša pribojavanja pokazala opravdanima. U VB-u više nema jednog od njena dva zaštitna znaka - gospođe koja je suvereno i istovremeno: rezala tri bureka, naplaćivala dva, davala komplimente vašoj ženi i tuđem djetetu te ćaskala i zajebantski dobacivala prolaznicima i dostavljačima koji guraju ogromna kolica. Sve to kroz mali prozorčić radnje.

Institucija Kvatrića, multitasking legenda koja je sve radila kroz prozorčić

Vrući burek je simbol živopisne i sjajne tržnice Kvatrić, po kojoj se mota galerija likova kakve samo tamo možete zateći, a gospođa koja nam je kroz prozorčić objekta dodavala vruće slasti sa sirom, mesom, krumpirom i jabukom je simbol Vrućeg bureka.

Od pamtivijeka je to mjesto tako posebnim i izvrsnim činila suradnja dvaju potpuno različitih karaktera. Superbrbljave rezačice, prodavačice i komunikatorice s naglaskom Bosanske Posavine te njenog potpuno nečujnog, ali neizostavnog, savršenog partnera.

Otišli smo kroz kišu i led doznati što se događa. Usput smo si razbili zablude

Gospođa iz Dervente je suvereno držala prvu liniju, na koju je od otvaranja do zatvaranja jurišalo nas stotine, ali to ne bi mogla da iza nje nije bio nepogrešivi logističar, koji je bez riječi izbacivao nebrojene okrugle plehove krcate burecima. Ovaj buregdžijski yin i yang, savršen u potpunoj različitosti svojih dvaju dijelova sada se odjednom raspao i sve nas obožavatelje ostavio u šoku.

Slijedio je novi šok. Pisali smo kako je vječno pitanje bilo jesu li gospođa i gospodin koji ih peku i prodaju na potonjem mjestu muž i žena ili brat i sestra? "Odgovor na to pitanje odbijamo saznati jer želimo da kvatrićki hram zadrži auru mistike zbog enigme koja obavija odnos njegovih voditelja, kao što se svojevremeno godinama nagađalo što su jedno drugom Jack i Meg White iz 2000-ih slavnog banda White Stripes. Gospodin i gospođa koji tamo skladno rade ostaju štovateljima i dalje poznati pod umjetničkim imenima Jack i Meg iako im po naglasku pouzdano utvrđujemo da nisu iz Detroita, nego iz Bosne."

Ovo što smo napisali proljetos samo je polovično točno, saznajemo sada, kada smo se po snijegu i ledu zaputili do Vrućeg bureka kako bi si razbili iluzije i doznali istinu. Okej, mi smo željeli da je duo iz Vrućeg bureka bratsko sestrinska ili bračna kombinacija, točnije, da se ne zna što je od to dvoje. Sada pak ne htijući saznajemo sve što nismo htjeli znati kako bi se zadržala magija mistike oko Vrućeg bureka.

Desetljećima jedemo njegov majstorski burek. Sad smo prvi put pričali s njim

Neprežaljena gospođa iz Bosne koje više nema zove se Stoja i gospodin koji je s njom tvorio perfektni duo je Albanac i nije joj ni brat ni muž. Saznajemo to tako što po prvi put nakon desetljeća i pol uživanja u burecima koje radi pričamo s njim: 

"Zovem se Dževaj i ovdje sam kao što kažeš, evo 20 godina. Stoja je otišla... Ha, nije više mogla raditi, razbolila se." Pitam ga kako sada stiže sve sam jer i kada ih je bilo dvoje jedva su i bez pauze sve stizali od navale mušterija, a Dževaj sliježe ramenima i veli: "Teško, jako teško. Od 4 ujutro sam tu i sve radim sam."

"Teško je sada. Sve radim sam"

Temperatura je u minusu, ledena kiša i susnježica tuku po štandova Kvatriću na kojima je inače gužva, pa tako i po kućnim papučama i jeansu naslaganima oko Vrućeg bureka, a sada nema nikoga i usprkos svemu tome, dok sa zdvojnim Dževajem ćaskam kroz onaj prozor iz kojeg je godinama virila i bureke dodavala Stoja, iza mene se u čas stvorio red od pet ljudi.

Nevjerojatno, to je najbolji dokaz koliko Vrući burek znači fanovima. Po nevremenu i velikoj hladnoći, dok su na ostalim štandovima na Kvatriću samo prodavači, ovdje se stvorio red kao da je sve savršeno. Međutim, nije.

"Nitko se nije javio na oglas. Samo jedna žena je rekla da će doći danas u 9. Evo, sad je 11, a nje još nema..."

"Javlja li se itko na oglas koji ste dali prije pet dana?" pitamo Dževaja dok s mašinicom ritmički reže bureke od sira na savršene kockice meni i prijatelju Darku, velikom obožavatelju Vrućeg bureka i Stojinom zemljaku. Njemu je posebno teško pao odlazak žene i institucije s kojom bi se često, kako kaže, do sita napričao.

"Nitko se nije javio na oglas. Samo jedna žena je rekla da će doći danas u 9. Evo, sad je 11, a nje još nema..." rezignirano će Dževaj. Nakon što nam je narezao bureke izašao je obrisati jedini stolić pred objektom kako bi mogli jesti tamo stojećki. Nema Stoje ni nadstrešnice, a kiša i led nemilosrdno deru, ali tako ćemo to napraviti u znak poštovanja i podrške Dževaju koji je ostao sam, ali se ne da. Burek mu je i dalje onakav kakav je oduvijek, vrhunski. 

Rijeka fanova slijeva se u Vrući burek i po snijegu i ledu. Svi pitaju isto

Zabundani fanovi Vrućeg bureka ne pristaju dolaziti i uzimati svoj fiks vrućih majstorskih delicija probijajući se sada već kroz snijeg. Svima im se od naslaga odjeće i pokrivala vide samo usta i čujemo kako se obraćaju Dževaju: "Gdje vam je gospođa...?", "Nema gospođe?", "Sami ste...?"

Kakav je burek u eri bez Stoje? Nek vam kaže starija gospođa

Završavamo uživanje u burecima Vrućeg Bureka, prvima u eri nakon Stoje i nakon što smo se pozdravili s Dževajom, čujemo kako mu vremešna gospođa govori dok joj reže burek: "Joj, kak vam je krasna jufka... A gle bureka kak je lepi napuhani..."