RAJČICE su mnogima omiljeno ljetno povrće čija sezona upravo traje. Volimo ih na razne načine, posebno dok su još svježe pa ih iskoristimo za salatu, no njihov slatko-kiselkasti okus savršeno se slaže i s raznim drugim jelima, a od njih se mogu napraviti i razni umaci.
>> Evo što kuhati u kolovozu, imamo top 12 sezonskih recepata
A upravo je umak od rajčice jedan od najboljih načina za iskoristiti ovo povrće, posebno ako imate hrpu domaćih rajčica i ne znate što s njima. Umak od rajčice osnova je za mnoga jela, od bolonjeza do pizze, a ovako ga priprema poznata kuharica Lidia Bastianich.
Recept za umak od rajčice
Ova kuharica hrvatskih korijena podijelila je recept za najfiniji umak od rajčice koji je brz i nutritivno bogat, a možete ga iskoristiti odmah ili ga zamrznuti i čuvati mjesec-dva. Najbolji je, kaže ona, sa svježim, zrelim i domaćim rajčicama, a uz to, važno je i koristiti kvalitetno maslinovo ulje.
Prema receptu Lidije Bastianich trebat će vam:
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 8 režnjeva češnjaka, sitno nasjeckanih ili protisnutih
- 1.3 kg svježih rajčica, oguljenih
- sol po želji
- 10 natrganih listića svježeg bosiljka
- malo peperoncina za okus (opcionalno)
U loncu prvo zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte protisnuti češnjak i kuhajte dok lagano ne porumeni, oko dvije minute. Zatim dodajte rajčice i lagano ih začinite solju i peperoncinom po želji. Smanjite vatru i pustite da se lagano kuha.
Pjenjačom lagano promiješajte rajčice dok se kuhaju kako bi se raspale i kuhajte dok umak ne postane gust, otprilike 20 minuta. Umiješajte bosiljak otprilike pet minuta prije nego što je umak gotov. Kušajte umak i po potrebi dodajte još malo soli i papra, a zatim ga iskoristite za jedno od ovih jela.