Lidia Bastianich podijelila recept za umak od rajčice, ovako ga idući put pripremamo

Foto: FB/Lidia Bastianich

RAJČICE su mnogima omiljeno ljetno povrće čija sezona upravo traje. Volimo ih na razne načine, posebno dok su još svježe pa ih iskoristimo za salatu, no njihov slatko-kiselkasti okus savršeno se slaže i s raznim drugim jelima, a od njih se mogu napraviti i razni umaci.

>> Evo što kuhati u kolovozu, imamo top 12 sezonskih recepata

A upravo je umak od rajčice jedan od najboljih načina za iskoristiti ovo povrće, posebno ako imate hrpu domaćih rajčica i ne znate što s njima. Umak od rajčice osnova je za mnoga jela, od bolonjeza do pizze, a ovako ga priprema poznata kuharica Lidia Bastianich.

Recept za umak od rajčice

Ova kuharica hrvatskih korijena podijelila je recept za najfiniji umak od rajčice koji je brz i nutritivno bogat, a možete ga iskoristiti odmah ili ga zamrznuti i čuvati mjesec-dva. Najbolji je, kaže ona, sa svježim, zrelim i domaćim rajčicama, a uz to, važno je i koristiti kvalitetno maslinovo ulje.

Prema receptu Lidije Bastianich trebat će vam:

  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 8 režnjeva češnjaka, sitno nasjeckanih ili protisnutih
  • 1.3 kg svježih rajčica, oguljenih
  • sol po želji
  • 10 natrganih listića svježeg bosiljka
  • malo peperoncina za okus (opcionalno)

U loncu prvo zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte protisnuti češnjak i kuhajte dok lagano ne porumeni, oko dvije minute. Zatim dodajte rajčice i lagano ih začinite solju i peperoncinom po želji. Smanjite vatru i pustite da se lagano kuha.

Pjenjačom lagano promiješajte rajčice dok se kuhaju kako bi se raspale i kuhajte dok umak ne postane gust, otprilike 20 minuta. Umiješajte bosiljak otprilike pet minuta prije nego što je umak gotov. Kušajte umak i po potrebi dodajte još malo soli i papra, a zatim ga iskoristite za jedno od ovih jela.

Penne marinara

Parmigiana

Goveđa braciola

Ragù Alla Bolognese

Punjene lignje na talijanski

Ratatouille

Zapečene mesne okruglice sa sirom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.