LINZERI su još jedni prhki kolačići bez kojih ne možemo zamisliti blagdane. Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, ovi keksići poznati su i pod nazivom linzer augen, što na njemačkom znači "linzer oči", a prave se od prhkog tijesta i džema.
Zanimljivo je da su linzeri kakve danas poznajemo nastali sasvim slučajno, i to od recepta za tortu. Torta se pravila od prhkog tijesta s maslacem, s dodatkom mljevenih lješnjaka ili badema, a zatim se punila džemom od crnog ribizla.
Kasnije su od istih sastojaka napravljeni i prvi linzer keksići, koji su bili puno praktičniji za jelo jer su bili manji, a originalni linzeri pravili su se tako da je u sredini okruglih keksića bio izrezan krug (otud i naziv linzer oči), a iz kruga je virio džem.
Potrebni sastojci
Linzere ćemo raditi i ovih blagdana, a dobra stvar je što vam za njih ne treba previše sastojaka, a ni previše vremena. Trebat će vam:
- glatko brašno
- šećer
- vanilin šećer
- prašak za pecivo
- sol
- žumanjci
- maslac
- džem
- šećer u prahu.
Kako ih pripremiti
Pećnicu prvo zagrijte na 180 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Pomiješajte sve suhe sastojke pa prstima utrljajte maslac da dobijete mrvičasto tijesto. Smjesi dodajte i žumanjke i umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu otprilike 3 mm. Izrezujte oblike po želji, a svakom drugom u sredini izbušite malu rupu. Slažite na prethodno pripremljen lim za pečenje. Pecite otprilike 8 minuta, a zatim kekse s rupicom posipajte šećerom u prahu, a one druge premažite džemom i spojite ih.
Prema originalnom receptu, u tijesto za linzere idu i mljeveni bademi (a možete dodati i lješnjake ili orahe), kao i naribana korica limuna, cimet i mljeveni klinčić za bolji okus. U tijesto za linzere nikako ne bi smio ići margarin, već isključivo maslac, a za najbolje linzere svakako biste u tijesto trebali dodati mljevene orašaste plodove te samo žumanjke umjesto cijelih jaja kako bi kolačići bili što prhkiji.
Cijeli recept za najbolje božićne linzere pronađite ovdje.