Lopatice vjetroturbina uskoro bi se mogle reciklirati u jestive gumene bombone

Foto: Pixabay

KAKO javlja Euronews, američki su inženjeri izumili novu vrstu smole, materijala koji oblaže lopatice turbine, a koja se može ponovno upotrijebiti za izradu radnih ploča, stražnjih svjetala automobila, električnih alata, pelena, ali i gumenih bombona.

Novo otkriće kemijskih inženjera sa Sveučilišta u Michiganu moglo bi biti ključ za jedan od najvećih izazova koji dolazi uz iskorištavanje energije vjetra; kako reciklirati lopatice turbina. Smola koja se može reciklirati mogla bi se uskoro početi koristiti za izradu lopatica vjetroturbina, a nakon što se takva lopatica stavi izvan upotrebe, može se reciklirati u kućanske predmete, ali i slastice.

Kalijev laktat pretvorio se u gumene medvjediće

Nakon otapanja ploča i uklanjanja staklenih vlakana, uspjeli su preraditi materijal u nove proizvode s istim fizičkim svojstvima. Miješanjem smole s raznim mineralima i otopinama na različitim temperaturama također su uspjeli stvoriti potpuno različite proizvode, koji se kreću od super-upijajućeg polimera koji se koristi u pelenama, do kalijevog laktata koji se može pročistiti i iskoristiti za izradu slatkiša i sportskih napitaka.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu izdvojili su kalijev laktat pogodan za hranu i upotrijebili ga za izradu gumenih medvjedića, koje su zatim pojeli. 

"Atom ugljika dobiven iz biljaka, poput kukuruza ili trave, ne razlikuje se od atoma ugljika koji je nastao iz fosilnog goriva. Sve je to dio globalnog ciklusa ugljika, a mi smo pokazali da možemo ići od biomase u polju do izdržljivih plastičnih materijala i natrag do prehrambenih proizvoda", navode u istraživanju koje je objavilo Američko kemijsko društvo (ACS).