Mljekari sa Sardinije napravili sir s morskom vodom: "Spaja najbolje od Italije"

Foto: Shutterstock

ABISSO je plavi sir nastao u talijanskoj pokrajini Ogliastri na Sardiniji, a poseban je po tome što je prvi takav sir koji spaja mlijeko i more. Naime, proizvođač ovog sira, mljekara Silvio Boi, za njegovu proizvodnju i pakiranje koristi upravo morsku vodu. A koje su sve prednosti ovog sira i kako se zapravo proizvodi?

Zahvaljujući inovativnom procesu proizvodnje, ovaj sir ima puno veći postotak hranjivih tvari od ostalih sireva, a korištenje morske vode mijenja kemijski sastav sira i čini ga puno zdravijom opcijom od ostalih sireva, s čak 30 posto manje soli od ostalih sireva, tvrde.

Sir koji spaja najbolje od Italije

"Kao što su pokazale brojne analize, ovaj proizvod sadrži veću količinu magnezija u usporedbi s tradicionalnim sirom. Štoviše, morska voda, zahvaljujući prisutnosti mikro i makro elemenata u njoj, valjana je zamjena za sol, čime se smanjuje udio natrijevog klorida uz zadržavanje slanosti", kaže proizvođač ovog sira.

Ovaj sir, kako govori njegov proizvođač, spaja najbolje od Italije - tipični talijanski sir pecorino i njihovo more, što ga čini jedinstvenim proizvodom. Osim toga, svi dobavljači mlijeka koje se koristi za ovaj sir žive i rade u Ogliastri, dijelu Italije koje je poznato po velikom broju stogodišnjaka, što je još jedna posebnost.

Ogliastra je među tri mjesta na svijetu s najvećim postotkom stogodišnjaka ikada, i to zahvaljujući nezagađenoj prirodi i vrlo niskoj industrijalizaciji, a mlijeko za ovaj sir dolazi isključivo od farmera koji s proizvođačima ovog sira surađuju generacijama, od nastanka tvrtke.

Sir je to nove generacije koji je kreirao direktor mljekare Carlo Murgia, a budući da je sir predstavljen javnosti tek u rujnu ove godine, još uvijek nije u prodaji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.