Na Mljetu se krije konoba zbog koje se pitamo što Michelin uopće radi po Hrvatskoj

Foto: Index

KADA vam netko spomene Mljet, prve asocijacije su nacionalni park i nevjerojatna priroda. Manje je poznato da Mljet ima nevjerojatnu gastronomsku ponudu kojoj, pogotovo u ovom trenutku, može konkurirati zaista malo mjesta na hrvatskoj obali. 

Sačuvan od masovnog turizma, uspio je ostati jedna od posljednjih oaza autentične lokalne gastronomije s izuzetno kvalitetnim namirnicama, fantastičnom uslugom te iznenađujuće realnim cijenama. Na otoku nećete pronaći previše restorana, no oni na koje ćete naići će vas oduševiti ponudom.

Servis kakav se rijetko viđa u Hrvatskoj

U tome prednjači konoba Stermasi u mjestu Saplunara. Riječ je o obiteljskoj konobi na bajkovitoj lokaciji s pogledom na Mali i Veliki Škoj.

Stermasi gostima, uz vrhunsku hranu, nudi cijelo iskustvo objedovanja na razini zbog koje ćete se zapitati kako je moguće da takvo mjesto već nije došlo na radar Michelinovih inspektora (uz optimističnu pretpostavku da oni uopće posljednjih godina aktivno obilaze mjesta u Hrvatskoj).

Najzaslužniji za to je vlasnik Adrijan Stermasi, koji servis u konobi drži na razini kakva se rijetko vidi u Hrvatskoj. Nevjerojatnom lakoćom spaja najbolje od fine i casual dininga (iako je to najčešće nemoguća kombinacija).

Profesionalnost i ozbiljnost fine dininga pokazuje kroz samu hranu i poznavanje te prezentaciju namirnica, dok opuštenost casual dininga pokazuje u osobnom i veoma jednostavnom pristupu svakom gostu, u čemu je nenadmašan. Malo je takvih ugostitelja u Hrvatskoj. Kroz razgovor se našalio da su ga jednom tijekom konobarske karijere opisali kao "konobara diplomatskih karakteristika". I to je zaista dobar opis.

Dok gospodin Adrijan odrađuje servis, ostali zaposlenici veoma diskretno promatraju i koriste svaki trenutak da od njega uče tijekom smjene, što ostavlja dojam da je Stermasi u svakom trenutku u veoma dobrim rukama.

Svježina namirnice

Kada smo posjetili Stermasi, u dnevnoj ponudi nudili su riblji carpaccio te špagete s ikrom morskog ježa, što je jedno od najspecifičnijih jela koja smo imali priliku probati u dugo vremena. Osoblje nas je odmah upozorilo da je ikra morskog ježa namirnica koja ne odgovara svima, ali zaključili smo da je Stermasi izvrsno mjesto za probati je i nismo se prevarili.

U tom veoma jednostavno prezentiranom jelu dominirali su snažni okusi prožeti svježinom nesvakidašnje namirnice čija sama priprema (od vađenja iz mora preko čišćenja) traje nekoliko sati. Valja naglasiti i da je ovo jedino jelo u kojem u Stermasiju služe tjesteninu koju nisu pripremali sami. Pokazalo se da domaća tjestenina, objasnili su nam, ne podnosi jednako dobro ovu specifičnu namirnicu.

Carpaccio od zubaca i jadranske tune bio je drugo predjelo koje nas je ostavilo bez riječi. U Stermasiju znaju kako sačuvati okus svježe ribe bez pretjerivanja sa začinima i, po nama najčešće nepotrebnim, "egzotičnim" dodacima. U ovom slučaju smo zaključili da su čak i kapare višak jer je kvaliteta glavne namirnice na takvoj razini da su osnovni začini sasvim dovoljni.

Isto se pokazalo i s glavnim jelom.

Glavno jelo bila je lešo riba na mljetski, pripremljena vrlo jednostavno, a u isto vrijeme toliko bez pogreške da nas je podsjetila na to kakva se riba nekad mogla jesti u dalmatinskim konobama. Svježa namirnica (škarpina i zubatac uz pokoju dagnju) te perfektno skuhani krumpir uz osnovne začine (maslinovo ulje, ocat, sol, papar, malo limuna i peršin) bili su dovoljni za vrhunsko jelo s naglaskom na lokalnom.

Ozbiljnost Stermasija pokazuje i veoma odmjerena vinska karta na kojoj dominiraju vina s lokalnog područja uz pokoji vrhunski dodatak s Plešivice.

Pravilo gastronomske ponude otoka

Posjet Mljetu (i pri tome Stermasi nije izuzetak, nego pravilo gastroponude otoka, u što nas je uvjerila i nerazvikana konoba Gundulište u mjestu Polače) na trenutak se učinio kao bolan podsjetnik na to da su mjesta koja znaju na kvalitetan način predstaviti lokalnu kuhinju na hrvatskoj obali zaista postala rijetkost i iznimke.

Mljet je, čini se, od takve sudbine spasilo to što je otok izbjegao masovni turizam i ostao prikaz Dalmacije kakva je nekad bila. U isto vrijeme, činjenica da na obali još uvijek postoje nerazvikana mjesta koja oduševljavaju gastronomskom ponudom nudi optimizam. 

Zato Mljet, osim po predivnoj prirodi, zapamtite i kao gastronomsku oazu koju svakako treba posjetiti.

Pročitajte više