Najpoznatiji keksi na svijetu ujedno su najjednostavniji, a i prilično jeftini

Foto: Shutterstock

CHOCOLATE chip cookies ili keksi s komadićima čokolade najpoznatiji su keksi na svijetu. Vežu se uz američku kuhinju, a oni toliko vole i njih i sve vezano uz njih da čak jedu i sirovo tijesto od kojih se peku, obožavaju sladoled s okusom tijesta za ove slatke kekse, kao i frapee, čokolade, cheesecake s podlogom od tijesta za chocolate chip cookiese - ma nabrajanju nema kraja.

Kako su nastali?

Jedu se već više od 80 godina, a originalni recept osmislila je kasnih 1930-ih Ruth Wakefield koja je vodila restoran Toll House u Whitmanu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Recept za hrskavo tijesto s otopljenim komadićima čokolade prvi put se pojavio u njezinoj kuharici Isprobano i istinito iz 1938. godine, kao prilog sladoledu.

Recept je postao toliko popularan da se pojavio u utjecajnom radijskom programu Betty Crocker i tako dodatno učvrstio njegovu reputaciju omiljenog američkog kolačića. Godine 1939. Wakefield je Nestleu prodala prava na korištenje svog recepta i imena Toll House.

Iako postoje brojne priče o nastanku keksa, od čokolade koja je slučajno upala u tijesto za kekse do žurne zamjene sastojaka u zadnji čas, istina je malo drukčija. Ruth Wakefield nije bila amaterska slastičarka koja ne zna što radi i kultni kolačić s komadićima čokolade vjerojatno je rezultat njenog marljivog testiranja i razvoja recepta.

Pojavio se i u Prijateljima

Sigurno se sjećate epizode Prijatelja u kojoj Monica dva dana pokušava otkriti "tajni" recept za kekse kakve je radila Phoebeina baka. Zapravo se radilo o receptu s poleđine pakiranja čokoladnih kapljica Nestle.

Pronaći ga možete OVDJE, s točnim količinama sastojaka, koracima pripreme i trikovima da ispadnu što bolji. Super stvar je što uopće ne morate sve kekse ispeći odjednom. Smjesu umotajte u prozirnu foliju i držite u hladnjaku do tjedan dana. Vadite van malo po malo, upravo da si ispečete jednu turu i upalite Prijatelje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.