Našli smo babure za 16 kuna po kilogramu. Svi mislimo isto - punjene paprike

Foto: Shutterstock

KRENULA je sezona punjenih paprika. Najbolja je za to babura, iako možete koristiti i mesnate crvene ili zelene (bell peppers), kao i mini paprike. Ali babure su prikladne jer nemaju debelo meso ni prejak, a svjež okus, tako da služe kao savršen omotač mljevenom mesu koje se par sati krčka u umaku od rajčice.

Na zagrebačkom smo Dolcu našli babure na gotovo svakom štandu, od onih sitnijih, "krivog" oblika, do onih okruglijih koje su odlične za punjenje. Cijena za kilogram kreće se od 16 do 20 kuna, a ta će količina biti, uz oko 750 grama mljevenog mesa, dovoljna za desetak punjenih paprika. Naravno da sve ovisi i o tome koliko su paprike velike.

Začinite kako vam paše

Luk i češnjak koji dodajete u meso sitno nasjeckajte i po želji popržite na malo ulja. Meso ili umak možete zaljutiti po želji, ali bolje je da odaberete jedno od toga kako ne bi sve skupa bilo pretjerano pikantno.

Rižu koju stavljate u meso možete zamijeniti prosom, kus kusom ili ranije prokuhanim ječmom (oko pola sata). S obzirom na to da je ječam konkretnija žitarica koja se duže kuha od ovih drugih opcija, kad biste ga stavili suhog u meso, ne bi se skuhao do kraja.

Imamo dva recepta

Prvi recept koji imamo je verzija u kojoj se luk i češnjak prije dodavanja u meso poprže i po ovom receptu se ne stavlja nikakvo suho meso. Možete ga naći OVDJE.

Drugi recept dobili smo od Ane iz Splita - tako ona punjenu papriku sprema za svoju obitelj godinama. Luk i češnjak prije dodavanja u meso samo sitno nasjecka, ali ne dinsta, a koristi i malo dimljenog špeka. Anin recept je OVDJE.