VJEROJATNO ste na policama dućana pored običnog bijelog šećera zamijetili još neke vrste, a kod nas se gotovo svugdje mogu pronaći demerara i muscovado. No po čemu se demerara i muscovado razlikuju od bijelog šećera? Glavne razlike između demerara, muscovado i bijelog šećera su u postupku proizvodnje, boji, teksturi i okusu, a više o tome u nastavku.
Demerara
Demerara je rafinirani šećer koji se dobiva iz šećerne trske. Naziv potječe od demerarske regije u Gvajani, gdje se tradicionalno proizvodio. Ovaj šećer je svijetlosmeđe boje i ima grubu, krupnu i zrnatu strukturu.
Razlika u odnosu na bijeli šećer je u tome što demerara nije toliko rafiniran pa zadržava nešto više melase. To mu daje karakterističan blagi okus karamele i lagani miris vanilije. Demerara šećer često se koristi za posipanje po pečenim keksima i kolačima, ali i pripremu koktela.
@driftersjoint Easiest way to elevate tour cocktails at home. Demarara Syrup Recipe: Measure out 6 oz of Demerara sugar to 4 oz of water and let the sugar dissolve over low eat until it’s completely in syrup form. Allow it to cool, and store this in the refrigerator for up to 2-3 weeks. Use it in anything from old Fashioneds to Mai tais. #howtomake #simplesyrup #cocktail #drinks #mixology #easyrecipe ♬ original sound - Joshua
Muscovado
Muscovado je također rafinirani šećer koji dolazi iz šećerne trske, no razlikuje se od demerare po postupku proizvodnje. Muscovado se proizvodi tako da se melasa i šećer zajedno prerađuju.
To mu daje bogat, tamnosmeđi izgled i dubok, složen okus sa značajnim količinama melase te mokru teksturu nalik pijesku. Muscovado šećer često se koristi za pripremu američkih "chewy" keksa i tamnih umaka zbog svog izraženog okusa karamele, ali i mokre strukture.
@bysunrise.ph Muscovado sugar cookies supremacy 😋🙌 #fyp #fypシ #fypシ゚viral #FoodTok #foodie#cookies#cookiesoftiktok #SmallBusiness#smallbiz#smallbizph #supportlocal #muscavadorsugar ♬ original sound - Nunu😮💨
>> Idemo po dućanima: Gdje kupiti namirnice za kolače?
Bijeli šećer
Bijeli šećer je najčešće vrsta šećera koja prolazi kroz brojne procese kako bi se uklonile sve nečistoće i melasa. To rezultira čistim, bijelim kristalima šećera bez dodatnih aroma. Bijeli šećer je neutralnog slatkog okusa i zato se najraširenije koristi za razne svrhe u kuhinji, od slastica do salamura za meso.
@willhkwong Ever wondered how restaurants make their chicken juicy and tasty? Decided to meal prep this year a little more so I wanted to show you how to make this Chicken Brine to elevate the taste of your chicken in every meal. Ingredients: • 10 Litre - Water • 500 G - Pickling Salt • 720 G - White Sugar • 10 G - Black Peppercorn • 20 G - Coriander Seeds • 650 G - Carrot • 650 G - Celery • 650 G - Yellow Onion • 10 G - Fresh Rosemary • 10 G - Fresh Thyme • 5 Whole - Dry Bay Leaf Directions: 1. Wash, peel, and cut Carrot, Celery, and Yellow Onion. Set aside mirepoix. 2. Set aside aromatics - Black Peppercorn, Coriander Seeds, Fresh Thyme, Fresh Rosemary, and Dry Bay Leaves. 3. In a large pot, add Pickling Salt, White Sugar, and Water. 4. Heat and bring to a boil. 5. Transfer liquid into a cambro and add mirepoix, aromatics, and whisk. 6. Steep until liquid is cool. Leave in fridge uncovered to speed process. 7. Strain brine through a sieve onto chicken in another cambro and brine for 6 to 8 hours refrigerated, depending on the size of the chicken. 8. When ready, remove chicken out of brining liquid, pat dry, and receive. Full detailed recipe on my website via link in bio. #W2Recipes ------ #chicken #brine #chickenbrine #easyhowto #homecooking #restaurantquality #copycat #restaurantinspired #easyrecipes ♬ Word on the Streets - Key Glock
>> Salamura - metoda kojom ćete osigurati da meso s roštilja uvijek bude sočno