Nemojte biti iznenađeni - ovih 6 mjesta u restoranu je prljavije od toaleta

Foto: Unsplash

UŽIVAMO u izlascima i obrocima u restoranima. Zašto i ne bismo? Atmosfera, glazba, društvo i ukusna hrana samo su neki od razloga zbog kojih posjet restoranu može postati iskustvo za pamćenje. No nakon što ste pojeli predjelo i popili nekoliko pića, vrijeme je za razmišljanje o nečem drugom - bakterijama s kojima ste došli u kontakt tijekom posjeta ugostiteljskom objektu.

Bakterije i štetni mikroorganizmi su svuda oko nas, a neka mjesta u restoranu mogu biti prilično opasna za vaše zdravlje. U ovom članku otkrit ćemo vam najrizičnija mjesta u restoranima kako biste bili svjesni opasnosti i mogli se zaštititi od njih.

1. Posude za sol i papar

Jeste li se ikad zapitali koliko bakterija može biti na vrhu posuda za sol i papar koje koristite u restoranima? Iako je malo vjerojatno da ljudi u restoranima kišu na soljenke i posude za papar, one mogu biti izvor velikog broja bakterija. Prema riječima dr. Charlesa Gerbe, mikrobiologa sa Sveučilišta u Arizoni, vrh posuda za papar predstavlja idealno stanište za bakterije.

"Papar ponekad može biti izvor velikog broja bakterija. Bakterije vole papar jer se radi o plodnom staništu za mikroorganizme", objasnio je dr. Gerbe u intervjuu za ABC News. Stoga je važno da restorani redovito peru i dezinficiraju posude za sol i papar. 

Međutim, možda ste primijetili da restorani ne posvećuju previše pažnje čišćenju ovih posuda.

Iako to možda nije uobičajeno, neki stručnjaci čak predlažu da razmislite o donošenju vlastitih paketića soli i papra kako biste se zaštitili od mogućih bakterijskih infekcija. Ako primijetite da posude nisu čiste, dobro je razmisliti o ovoj alternativi kako biste bili sigurni da jedete u potpuno čistom okruženju.

2. Kriške limuna

Iako može zvučati čudno, studije su pokazale da kriške limuna mogu biti izvor bakterija i nečistoća. Jedno istraživanje je otkrilo da je čak 70 posto kriški limuna koje su prikupljene iz 21 restorana imalo neku vrstu mikrobnog rasta na sebi. Iako je teško utvrditi točan izvor kontaminacije, pretpostavlja se da su zaposlenici restorana prenijeli bakterije na kriške limuna neopranim rukama. Stoga je možda najbolje izbjegavati kriške limuna u restoranima i kafićima kako biste se zaštitili od potencijalnih bakterijskih infekcija.

3. Pribor za jelo

E. Coli i druge bakterije mogu preživjeti ručno pranje ili prolazak kroz ciklus pranja u perilici posuđa. Donna Duberg, docentica Kliničke laboratorijske znanosti na Sveučilištu Saint Louis, izjavila je za Women's Magazine kako čestice norovirusa mogu preživjeti obje metode pranja i jako se brzo proširiti. Međutim, dodala je da je u redu ako se prilikom pranja ne uklone sve opasne čestice. Ako je dovoljno čestica virusa uklonjeno, mala količina koja je preostala nije opasna.

Zato je u mnogim restoranima redovna praksa namakanje korištenog pribora za jelo u mješavini vruće vode i octa prije pranja u perilici posuđa kako bi se smanjio broj bakterija i osigurala hrana koju konzumiraju gosti.

4. Stolovi

Često vidimo kako konobari brišu stolove prije nego što gosti sjednu, no ostaje nejasno koliko su krpe koje koriste zapravo čiste.

Ta prljava krpa ili spužva je već prošla brojne stolove i sada se kreće prema našem. Iako se može činiti odvratno, sanitarni stručnjaci i inspekcije ipak redovito nadziru jesu li metode čišćenja u ugostiteljskim objektima u skladu s propisima. Tijekom inspekcija uzimaju se uzorci sa svih radnih površina, posuđa, krpa i sličnih stvari. Stoga postoje propisi o vrsti krpa koje se smiju koristiti, a moraju se i redovito mijenjati i prati.

5. Jelovnici

Ni ovo vas ne bi trebalo iznenaditi. Restorani rijetko čiste svoje jelovnike iako bi to trebali činiti. To možda ne iznenađuje, ali s obzirom na to koliko ljudi njima rukuje, trebali bi ih čistiti češće. Prema istraživanjima, jelovnici mogu biti prilično prljavi. Tvrđi su od daske za WC i mogu sadržavati do 185.000 bakterija po kvadratnom centimetru. Nakon što ste rukovali jelovnikom, preporučljivo je koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku.

6. Dječje stolice

Na vrhu liste najprljavijih mjesta u restoranima su dječja sjedala. Djeca sa sobom donose prljave pelene i bakterije, a kontakt s njima prije jela nije poželjan. Testovi provedeni na visokim stolicama u 30 restorana otkrili su da prosječna količina bakterija na dječjim stolicama iznosi 147 po četvornom metru u usporedbi s osam po četvornom metru u javnim zahodima, izvijestio je Huffington Post. Stoga biste trebali obrisati sve visoke stolice dezinfekcijskim maramicama prije nego što u njih stavite svoju djecu.

Iako ova saznanja nisu dovoljna da bi goste otjerala iz restorana, bilo bi mudro razmisliti o nošenju sredstva za dezinfekciju ruku kad idete u ugostiteljski objekt.