New York Times upravo objavio članak o Splitu, evo što kažu

Foto: Shutterstock

U SVOJOJ najnovijoj objavi New York Times se posvetio hrvatskom gradu Splitu. Članak Zaljubljenost u Split: Kultura, povijest i gastronomija, autora Alexa Crevara, novinara s dvadesetogodišnjim iskustvom izvještavanja o Hrvatskoj, izdvaja draži najvećeg primorskog grada Hrvatske naglašavajući kako su njegove atrakcije postale još pristupačnije nakon što je Hrvatska usvojila euro i ušla u schengenski prostor Europske unije.

Split nije samo destinacija za ljubitelje povijesti

U svom 36-satnom putovanju kroz Split Crevar istražuje atrakcije, aktivnosti i ugostiteljske objekte. Naglašava kako Split nije samo destinacija za ljubitelje povijesti već i za one koji traže vrhunsku gastronomiju, bogat noćni život i prekrasne plaže.

"Split nije samo muzejski eksponat pod staklom. On je dinamičan spoj sofisticiranosti jadranskog ljetovališta, aktivnog arheološkog nalazišta i ponosnog industrijskog grada", piše.

Autentični dalmatinski gastro ugođaj

Članak donosi brojne preporuke za posjetitelje, uključujući povijesne znamenitosti poput Dioklecijanove palače, Rive - splitske obalne promenade, Muzeja likovnih umjetnosti te Galerije Meštrović. Izdvajaju se Klis kao ključni strateški položaj koji je tisućama godina štitio Split te antički grad Salona.

Crevar preporučuje i plažu Bačvice kao najpoznatiju splitsku plažu te gradske tržnice Pazar i Ribarnicu, gdje lokalno stanovništvo svakodnevno kupuje svježe voće, povrće i ribu.

Nisu zaobišli Nadalinu

"Nadalina je čokolaterija unutar središnjeg niza ulica palače koju je otvorio Marinko Biškić, punk rocker koji je postao jedan od prvih hrvatskih proizvođača bean-to-bara. Naći ćete čokolade (3 €) s lokalno prženim zrnima kakaovca s Madagaskara, iz Bolivije i s Kube", napisali su.

Hvalospjev tradicionalnim dalmatinskim navikama

New York Times završava svoj 36-satni boravak u Splitu hvalospjevom tradicionalnim dalmatinskim navikama i prekrasnim prirodnim krajolicima grada. Čitatelje upućuju na Dujkin Dvor, konobu koja odiše autentičnom dalmatinskom atmosferom.

"Smještena uz ribarsku luku Matejušku, ova konoba nudi posjetiteljima priliku da se opuste uz marendu, tradicionalni brunch koji Dalmatinci jedu nakon jutarnjih poslova", stoji u članku.

Jedno od preporučenih jela je brujet, "zasitna juha od bakalara s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, vinom i rajčicama, a poslužuje se s palentom". S cijenom od 20 eura, brujet nudi autentično iskustvo dalmatinskog ukusa i atmosfere, pišu.

Marjan - Pluća grada

Nakon marende New York Times savjetuje posjetiteljima šetnju do Park-šume Marjan, koju često nazivaju "plućima grada". Ovo je mjesto idealno za šetnju i uživanje u pogledu na okolicu. Na vrhu stepenica koje vode do parka posjetitelji mogu uživati u panoramskom pogledu na Trogir, UNESCO-ovu svjetsku baštinu, te otoke Čiovo i Šolta.

U zaključku New York Times odaje priznanje Splitu kao gradu koji nudi mnogo više od uobičajenih turističkih atrakcija. Bogatstvo kulture, autentična dalmatinska gastronomija i prekrasna priroda čine Split idealnim odredištem za sve one koji traže autentično putničko iskustvo.