Nizozemski startup proizvodi instant juhe od povrća koje bi inače završilo u smeću

Foto: Shutterstock

TVRTKE često ukrašavaju svoje uredske zidove certifikatima, novinskim isječcima i drugim dokazima o poslovnim uspjesima. U uredu tvrtke Future Kitchens u Rijswijku u Nizozemskoj na zidu se nalazi samo jedna vrećica instant juhe u prahu - ne toliko kao postignuće koliko kao podsjetnik na to gdje je sve počelo.

Svemirska tehnologija

Proces sušenja zamrzavanjem poznat nam je već dulje od jednog stoljeća, a NASA ga je značajno poboljšala kako bi astronautima omogućila hranjivu, laganu i dugotrajnu hranu koja se lako priprema u bestežinskim uvjetima. Ova tehnologija zasniva se na postupku prilikom kojeg se hrana zamrzava i stavlja u vakuum kako bi se sublimacijom leda voda u hrani pretvorila izravno u paru. Na ovaj način dehidrirane namirnice zadržavaju svoju boju i oko 98% hranjivih tvari.

Juhe i smoothieji od odbačene hrane

Kako prenosi danski portal 5media, nizozemska tvrtka Future Kitchens koristi proces sušenja zamrzavanjem kako bi od ostataka usjeva, odbačenih plodova i dijelova poput stabljika brokule i sjemenki rajčice proizvodila instant juhe i smoothieje. Trenutačno Future Kitchens sastojke nabavlja od tri lokalna poljoprivrednika, a procjenjuju kako su do sada spasili oko dvije tone hrane koja bi se bacila.

Svi proizvodi su veganski, s visokim udjelom voća i povrća i niskim razinama dodanih soli i šećera. Trenutno šire svoju mrežu poljoprivrednika i nadaju se da će do kraja ove godine prodati milijun proizvoda i uštedjeti 20 tona hrane.

"Mrkva s dvije noge"

Za Martina Toppera, farmera u nizozemskoj pokrajini Flevoland, inicijative poput ove ne mogu doći dovoljno brzo. Od više od tri milijuna kilograma povrća koje godišnje proizvede, oko 800.000 kilograma završi kao stočna hrana. "Ne bismo trebali govoriti o tome koliko kilograma propadne, trebali bismo razgovarati o tome zašto supermarketi odbijaju savijeni krastavac ili mrkvu s dvije noge.

I dalje je kvalitetan proizvod i jednako je dobrog okusa. Naravno, odbačeno povrće možemo pretvoriti u stočnu hranu, ali mi smo ga uzgojili za ljudsku prehranu i stoga bi ga ljudi trebali jesti", pojašnjava Topper za 5mediju.

Zdravi slatkiši i dječja hrana

Tvrtka Future Kitchens namjerava u sljedeće tri godine proširiti svoju ponudu s juha i smoothieja na najmanje deset različitih kategorija, uključujući zdrave slatkiše, dječju hranu te pločice s voćem i povrćem. Nedavno su podnijeli zahtjev za certifikat B Corp, koji ih obvezuje na visoke standarde društvenog i ekološkog utjecaja te verifikaciju treće strane.

Najgluplji problem na svijetu

Prema izvješću Ujedinjenih naroda, svake godine se baci 1.3 milijarde tona hrane, što je otprilike trećina svjetske proizvodnje, a studija Svjetskog fonda za prirodu (WWF) iz 2021. godine navodi kako bi stvarna količina mogla iznositi čak 2.5 milijardi tona. Često opisivano kao najgluplji problem na svijetu, bacanje hrane stvara oko 8% globalnih emisija stakleničkih plinova godišnje. Future Kitchens se nada da će njihovi proizvodi pomoći da se ove brojke barem malo umanje.