Osnovni recept za biskvit - spremite ga i mirni ste za sve torte

Foto: Shutterstock

PRIDRŽAVATE li se osnovnih uputa za izradu biskvita, dobit ćete ukusnu, jednostavnu i brzu podlogu za kolač. Svaki biskvit se primarno sastoji od jaja, šećera i brašna, uz dodatak soli i malo maslaca ili ulja. Postoje razne vrste biskvita, neki sadrže više masnoće i teški su, dok neki ne sadrže nimalo masnoće, lagani su i služe kao podloga za teže kreme.

Generalno, biskvit se primarno sastoji od jaja koja se, cijela ili razdijeljena na žumanjke i bjelanjke, miksaju sa šećerom, a zatim se u njih dodaju brašno i sol. Glatko brašno dat će spužvasti i rahli biskvit, dok će mu oštro dati elastičnost potrebnu za oblikovanje rolada. Isto tako, maslac daje čvršći i ukusniji biskvit, a ulje mekši i sočniji.

Biskvitnu smjesu možete obogatiti dodavanjem kakaa, mljevenih orašastih plodova ili naribanom koricom limuna ili naranče. Držite se nekoliko najbitnijih savjeta i uspjeh je zagarantiran.

Na što obratiti pažnju

Pripazite da su sastojci sobne temperature i da su pravilno izvagani, kod biskvita dodavanje sastojaka od oka nije najsretnije rješenje. Ako u samom receptu nije drugačije navedeno, koristite jaja L veličine. Za miksanje jaja sa šećerom koristite mikser kako biste bili sigurni da ste dobro izradili šećer i da nema više kristalića.

Korak u receptu gdje piše da se brašno i ostali suhi sastojci dodaju prosijani ne preskačite, on osigurava prozračnost biskvita. Kalup obavezno obložite papirom
za pečenje kako biste pečeni biskvit lakše izvadili, obavezno ga stavite peći u zagrijanu pećnicu i ne virite u pećnicu da ga provjerite jer ne želite da ulazi hladni zrak - tad bi biskvit mogao pasti.

Pred kraj pečenja poslužite se dobrim starim trikom s čačkalicom - ako čačkalica zabodena u sredinu izađe čista, bez mrvica ili smjese, biskvit je pečen. Iako je za većinu kolača pravilo da je bolje da se ohlade u kalupu, za biskvit je najbolje da ga ostavite 10 minuta u kalupu, a zatim ga iskrenete na rešetku za hlađenje. Pije rezanja ga ohladite u potpunosti.

Recept koji 100% pali

Recept za biskvit koji paše uz gotovo sve kreme, voćne ili čokoladne i jednostavan je za pripremu, a nama uvijek pri ruci OVDJE je. A otkrit ćemo vam i jednu tajnu - kad nemamo baš previše vremena, ispečemo ovaj biskvit, ohladimo, prerežemo i napunimo tučenim slatkim vrhnjem i jagodama, malinama i borovnicama. Bez kompliciranja, a svima je fino.