Ostaci pire krumpira uz ovaj recept nikad nisu zvučali ni izgledali slasnije!

Foto: Shutterstock

POSTOJI li bolji način za iskorištavanje ostataka pire krumpira od pretvaranja u hrskave pohane kuglice punjene sirom i slaninom? Ove se ukusne kuglice pripremaju brzo i lako, a savršeno su predjelo ili prilog kada želite nešto malo drugačije od klasičnog pire krumpira. Naravno, možete ih pripremati od upravo skuhanog pirea, ali napraviti novo i ukusno jelo od neprivlačnih ostataka posebno je zadovoljavajući osjećaj.

Podgrijavanje krumpira

Sam čin podgrijavanja krumpira nije problematičan, ali je važan način na koji smo ga ohladili i pohranili nakon kuhanja. Ostavljanje krumpira na sobnoj temperaturi može omogućiti razvoj bakterije koja uzrokuje botulizam, osobito ako se krumpir nalazi u čvrsto zatvorenoj posudi.

Kuhani ili pečeni krumpir važno je primjereno ohladiti i na vrijeme pohraniti kako ne bi predstavljao opasnost za zdravlje prilikom kasnijeg podgrijavanja. Ne brinite se, vremena je sasvim dovoljno jer preporuke različitih zdravstvenih organizacija savjetuju da krumpir koji vam je ostao od ručka ili večere u frižider spremite unutar 2 sata od pripreme.

Pohane kuglice od pire krumpira

Napravljene od kremastog pire krumpira i punjene sirom i hrskavom slaninom, mislimo da su ove slane bombice savršene same za sebe, ali svakako možete eksperimentirati i dodavati razne sastojke i začine prema vlastitom ukusu. Ako ste ikad jeli nešto što je hrskavo izvana, ali iznimno mekano iznutra, odmah će vam biti jasno koliko je ovo ukusno.

Možete ih namakati u kečap, kiselo vrhnje, domaći ranč umak ili što god vam padne na pamet, a osim malo gnjavaže oko pohanja, zapravo ih je vrlo jednostavno pripremiti.

Oblikovanje kuglica

Prvo u velikoj zdjeli pomiješajte pire krumpir s naribanim sirom, vlascem, češnjakom i prženom nasjeckanom slaninom. Začinite solju i paprom i miješajte žlicom ili kuhačom dok se svi sastojci ne sjedine. Tijekom faze oblikovanja kuglica vaše bi ruke trebale biti suhe kako se krumpir ne bi lijepio.

Posipanje ruku brašnom prije nego što počnete oblikovati kuglice stvarno pomaže kod lijepljenja, a ako vam ruke postanu prekrivene pire krumpirom, uzmite još malo brašna i protrljate ih iznad sudopera. Brašno će pomoći pireu da se pretvori u grudice i lakše skine s vaših ruku.

Pohanje

Trebat će vam jedna plitka posuda s razmućenim jajima i jedna s krušnim mrvicama. Ubacite kuglicu u razmućena jaja koja će poslužiti kao ljepilo za krušne mrvice. Zatim pomoću žlice svaku kuglicu u potpunosti prekrijte krušnim mrvicama.

Pripazite da dovoljno zagrijete ulje jer će vam se u suprotnom smjesa za pohanje odvajati i lijepiti za dno tave. Kuglice pržite u serijama dok lijepo ne porumene sa svih strana, a ako niste ljubitelj pohanja u ulju, možete ih ispeći i u pećnici. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.