Ostalo vam je starog kruha? Francuzi i Englezi od njega su radili jeftine poslastice

Foto: Shutterstock

SVIMA nam ponekad ostane starog kruha koji nam je žao baciti. Naravno, najčešće ga koristimo za pohani kruh ili ga izmrvimo za krušne mrvice, ali može se pretvoriti i u pravu poslasticu. Radi se o vrsti pudinga od starog kruha, poznatog u mnogim zemljama diljem svijeta. Ovakve poslastice pripremale su se još od srednjeg vijeka, a osnovna ideja bila je iskoristiti stari kruh i pretvoriti ga u nešto ukusno.

U francuskoj kuhinji postoji sličan desert zvan pain perdu (izgubljeni kruh), što je zapravo rani oblik današnjeg francuskog tosta. U britanskoj kuhinji postoji tradicionalni bread pudding, koji je vrlo sličan ovom receptu - često s dodanim suhim voćem i orašastim plodovima. U njemačkoj kuhinji pripremaju Arme Ritter (siromašni vitezovi), koji je više nalik prženom kruhu nego pečenom pudingu.

U slavenskim zemljama, uključujući Hrvatsku, Srbiju i Bosnu, recepti za ovakve deserte često uključuju mlijeko, jaja, šećer i cimet, a nekad se dodaju i rakija ili vanilija za aromu. U prošlosti su se ovakvi deserti pripremali u pećnicama na laganoj vatri ili čak kuhali na pari. U nekim verzijama, umjesto pečenja, smjesa se kuhala u vodenoj kupelji, što je davalo mekaniju teksturu.

Bili su popularni među seljacima i radničkom klasom jer su koristili dostupne sastojke i sprječavali bacanje hrane. Danas pripadaju kategoriji "nostalgičnih recepata", ali i održivog kuhanja.

Potrebni sastojci

Pripremite osnovne sastojke:

  • stari kruh
  • mlijeko
  • šećer
  • jaja
  • vanilin šećer
  • cimet
  • slatko vrhnje

Kako se priprema

Kruh narežite na deblje šnite, a u posudi pomiješajte mlijeko, šećer i vanilin šećer te kuhajte dok smjesa ne provrije. Kalup za pečenje premažite maslacem pa krenite umakati šnite kruha u smjesu s mlijekom. Šnite slažite na kalup. Umutite jaja i slatko vrhnje pa prelijte preko posloženog kruha. Kruh posipajte šećerom i cimetom i stavite peći.

Detaljan recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.