MAKOVNJAČA naše čitateljice Lidije Vulić-Ćurić iz grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?, koju je objavila još prije nekoliko mjeseci, postala je hit na internetu, a već ju je isprobalo puno vas. Prisjetimo se ovog savršenog recepta, sigurni smo da će vam koristiti za nadolazeći Uskrs.
Za jednu štrucu potrebno je prvo dignuti kvasac, i to tako da pomiješate ove sastojke, pa ostavite na toplom:
70 ml mlijeka
20 g svježeg kvasca
Ostatak sastojaka za tijesto:
240 g glatkog brašna
75 g otopljenog maslaca
50 g šećera u prahu
1 žumanjak
1 vanilin šećer
Sve zamijesite i ostavite da se digne, mada se tijesto i ne digne nešto previše, razvaljajte na papiru za pečenje 30×35 cm, premažite nadjevom pa zarolajte obje strane, prenesite s papirom u kalup (32×12 cm).
Za nadjev pripremite:
150 g mljevenog maka
120 g mljevenog šećera
1 vanilin šećer
50 ml prokuhanog mlijeka
30 g otopljenog maslaca
2 žlice marmelade od marelice
malo ruma i limunove korice
Pecite na 180 stupnjeva oko 35 minuta. Štrucu prije pečenja premažite umućenim žumanjkom i 1 žlicom mlijeka. Pečenu štrucu premažite maslacem.
>> Najljepša orahnjača na Fejsu: Imamo provjereni recept naše čitateljice Lidije