Ova je palačinka bila hit u 20. stoljeću, a ime joj je bilo zaštićeno trademarkom

Foto: Shutterstock

RIJETKI su oni koji na samu riječ "palačinke" ne osjete uzbuđenje. Iako su na našim prostorima najpopularnije one tanke, uvijek je dobro inspirirati se i isprobati neke malo drugačije, posebno ako su jednostavne za pripremu. Palačinke se mogu ispeći i u pećnici, a smjesa se može izraditi u blenderu. Tu se vrstu palačinki naziva Dutch Baby, a po našem - palačinka iz pećnice. 

Kakva je to palačinka

Ova je palačinka specifična po tome što se razlikuje od klasičnih, ravnih palačinki. Umjesto da se peče na štednjaku te ispadne ravna i tanka, peče se u pećnici, zbog čega je deblja i mekana, napuhana poput kolača s visokim i zaobljenim rubovima, pa ju je lakše puniti nadjevima ili voćem. Rubovi su hrskavi, a sredina je mekana, zbog čega se smatra da je inspirirana jorkširskim pudingom. On zapravo nije puding, nego slano pečeno tijesto koje se priprema od istih sastojaka, a peče se u kalupima, pa je oblika sličnog kao ova palačinka. 

Smjesa se priprema u blenderu, a stavlja se peći u zagrijanu tavu u pećnicu. Smjesa sadrži osnovne sastojke, jaja, mlijeko, brašno i maslac, rjeđa je od one za standardno tijesto za palačinke te sličnija pudingu. Ova raskošna palačinka obično se servira sa svježim voćem, medom, javorovim sirupom ili šlagom, a može se pripremiti i u slanoj verziji. 

@crowdedkitchen Roasted Strawberry Dutch Baby Pancake 🥞🍓 (Recipe below 👇) If there’s one recipe that causes the MOST confusion on social media, it’s the dutch baby pancake! For starters, no, it’s not actually Dutch. The recipe traces back to a Seattle diner in the early 1900s, and it was allegedly based on a German pancake recipe. One of the creator’s daughters called it a "Dutch" baby, confusing it with "Deutsch" (German). Dutch babies are also often referred to as German Pancakes, but both names are common in the US! Additionally, the dutch baby pancake is very similar to the British Yorkshire pudding, although there are some key differences! Dutch babies are larger, typically sweet with sugar and vanilla (whereas Yorkshire pudding tends to be savory), they’re made with butter instead of beef fat, and they often contain more eggs. Roasted Strawberry Dutch Baby (serves 2-4) Pancake batter: 1/2 cup all purpose flour 1/2 cup milk (room temp - can use nondairy) 2 eggs (room temp) 2 tbsp granulated sugar 1/2 tsp vanilla extract 1 tsp lemon zest 1/4 tsp salt 2 tbsp butter (can use nondairy) Roasted strawberries (these are so good, don’t skip them!) 1 pint strawberries, quartered (~2 cups) 1 tsp lemon zest 2 tbsp sugar Preheat oven to 425F. Place a 9" oven-safe skillet in the oven while it preheats. (We use cast iron.) Meanwhile, add all pancake ingredients except butter to a blender and blend until smooth. Let sit for 10-20 minutes while the oven heats. Toss together the strawberries, lemon zest and sugar, then transfer to a sheet pan. Once oven is heated, add butter to the pan and swirl until it’s all melted, then pour in the pancake batter right away. Place the pancake and the strawberries in the oven. Bake for 15-20 minutes, until the edges are puffy and golden brown and the strawberries are jammy. Top with strawberries and serve warm with maple syrup and/or powdered sugar. Enjoy! #dutchbaby #pancake #strawberry ♬ original sound - Crowded Kitchen

Kako je nastala

Iako se po imenu čini da se radi o nizozemskoj palačinki, ona potječe iz SAD-a i nema baš nikakve veze s Nizozemskom. Prema priči, nastala je u Manca's Cafeu u Seattleu koji je radio od 1800. do 1952. Vlasnik Victor Manca vjerojatno je bio inspiriran tradicionalnim njemačkim tipom debljih i ravnih palački s jabukama, popularnim Pfannkuchenom, koji se također peče u pećnici. Servirali su je prema želji kupaca, često s voćem, pa je palačinka sličila voćnoj košari, te s limunom i šećerom u prahu, istopljenim maslacem ili prelivene javorovim sirupom.

Ime je bilo zaštićeno trademarkom

Victor Manca je 1942. godine palačinku zaštitio trademarkom te je time imao ekskluzivno pravo na korištenje imena Dutch Baby. Međutim, kako se tijekom vremena recept popularizirao i mnogi restorani počeli su pripremati vlastite verzije ove palačinke, tako je i naziv postao općenit za tu vrstu. 

Do imena Dutch Baby došlo je tako što je kći Victora Mance pogrešno izgovarala riječ "deutsch" dok ih je nazivala "njemačkim palačinkama". Dodatak Baby nastao je jer su u kafiću pripremali manje i veće verzije, pa su one manje jednostavno bile Dutch (deutsch) Baby palačinke. 

Koji su sastojci potrebni

  • brašno
  • jaja
  • mlijeko
  • sol
  • maslac
  • šećer u prahu
@amandacooksneats For when you can’t decide between pancakes and French toast #dutchbaby #dutchbabypancake #pancakes #castiron #foodtok #cookingtiktok ♬ original sound - Amanda

Kako se priprema

Za početak zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Zatim pripremite smjesu: u blenderu sjedinite jaja, brašno, sol, mlijeko i maslac te blendajte dok smjesa ne postane sasvim glatka. Za ovu palačinku trebate imati tavu od lijevanog željeza, koju s maslacem treba ugrijati u pećnici pa u nju uliti smjesu te peći dok se rubovi palačinke ne napušu i postane zlatnosmeđe boje.

Pečenu palačinku možete napuniti bobičastim voćem, preliti medom ili nekim drugim sirupom po želji i izrezati na kriške. Ako više volite jednostavne recepte, posipajte ju šećerom i imat će okus kao fini biskvit, a svakako ju je najbolje jesti dok je još topla!

Detaljan recept pogledajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.