Ova juha zi štruklima košta 25 kuna, a porcija je obilna. I prefina

Foto: Index/Juha zi štruklima

OKO pola sata od Zagreba, a od Zaprešića desetak minuta vožnje autom udaljen je restoran Stara preša u Šenkovcu (Ivana Turka 50, 10292 Šenkovec), nedaleko slovenske granice. Tamo se jede autohtona zagorska hrana, za koju većinu namirnica imaju na vlastitom imanju.

Osim što možete pojesti domaću hranu, imaju i svoje vino, kao i rakije i likere. Otišli smo tamo na nedjeljni ručak, ali prije toga smo telefonski rezervirali stol, što je svakako dobra ideja s obzirom na to da je u jeku sezona prvih pričesti i krizmi, pa je svaki malo veći i dobar restoran nedjeljom krcat.

Restoran Stara preša, Šenkovec

Dobili smo stol vani, u hladu, i počeli s juhom. Inače, cijeli je jelovnik napisan lokalnim narječjem, što nam je jako simpatično. Tako od juha možete birati između domaće goveđe juhe z rezanci (20), juhe z vrganji (30), juhe zi gljivam kaj rastu vu šumi (25), juhe zi štruklima (25), juhe zi hrenom (25) i juhe z paradajsom kaj je Biba posadila (20).

Juha zi štruklima je top

Odabrali smo juhu sa štruklima (gore na slici) i juhu od rajčice. Juha od rajčice je fina i to je juha koju i inače volimo, ovdje je poslužuju s rezancima. Ali zvijezda je ipak bila juha sa štruklima - porcija za jednu osobu uključuje dvije štrukle i ovog ćete se najesti toliko da vam ni ne treba glavno jelo, pa je ne bi bilo loše podijeliti, umjesto da pojedete cijelu prije mesa s prilogom.

Juha z paradajsom kaj je Biba posadila

Glavno jelo po domaći

Za glavno jelo uzeli smo racu z mlinci (85 kn) i pečenog teleka (90 kn), isto s mlincima jer, eto, baš volimo mlince i ne radimo ih često doma.

Raca z mlinci

Najeli smo se baš onako "po domaći", a uz to smo naručili i jednu miješanu salatu.

Pečeni telek

Osim toga, možete naručiti i puricu z mlinci (90 kn), telekovu koljenicu pečenu ispod peke (180 kn/kg), pečenog pajceka v pacu (60 kn), janjca pečenog ispod peke (220 kn/kg), teleće šnicline s krumpirima (90 kn) ili v saftu od gljiva kaj rastu vu šumi, s domaćim lulekima (95 kn). Imaju još i razna sezonska jela koja pripremaju u jesen i preko zime, poput krvavica, češnjovki i slično.

Desert nam je jedva stao

Štrudla od jabuka

Problem kod ovakvih obilnih ručkova je što samo najhrabriji ostaju do deserta. Bili smo 50:50 - uzeti ili ne, pa smo podijelili jednu porciju štrudle od jabuka (20 kn), koja je bila ok, ali jeli smo i bolje. No, žao nam je što umjesto toga nismo naručili jabuke vu šlafrugu (30 kn) ili palačinke pečene zi sirom (30 kn). Nema veze, to ćemo idući put kad odemo u Šenkovec na ručak.

Restoran Stara preša, Šenkovec

Sve skupa koštalo nas je 299 kuna, s pićem (rakije i vino). Dakle, ručak za dvije osobe koji bi se komotno mogao podijeliti na četiri osobe prosječnog apetita. I da, kad rezervirate stol u Staroj preši, nemojte dolaziti s nervozom i željom "pojedemo pa idemo". Ovdje ćete ostati dva, tri sata bez problema, u hladu sa svom ovom finom hranom, okruženi zelenilom, pa čak i jednim malim jezerom koje se nalazi ispod restorana i oko kojeg se možete prošetati dok čekate jelo.

Jezero ispod restorana