Ovaj čokoladni kolač ima jedan neobičan tajni sastojak, nikada ne biste pogodili koji

Foto: Shutterstock

ČOKOLADNI kolač s kiselim kupusom - na prvu ovo zvuči kao da ne znamo o čemu pišemo jer tko bi, uopće, u čokoladni kolač dodavao kiseli kupus? Ipak, iako na prvi pogled možda djeluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih slastica.

Ovaj neobični recept, koji spaja bogatstvo okusa čokolade s kiselkastošću fermentiranog povrća, donosi izuzetno sočan i mekan biskvit, a kiseli kupus nakon pečenja potpuno gubi prepoznatljiv okus, stvarajući teksturu sličnu kokosovim pahuljicama i pojačavajući okus čokolade. Uz kremastu glazuru po izboru, ovaj kolač je pravo iznenađenje, a nećete ni primijetiti tajni sastojak koji je u njemu.

Iako je podrijetlo kolača s kiselim kupusom i dalje sporno, neki tvrde da potječe iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata, dok drugi smatraju da je izum školskih kuharica u Chicagu, koje su bile zadužene za iskorištavanje viška kiselog kupusa, pa su ga dodavale u torte i kolače.

Potrebni sastojci

Za pripremu ovog kolača trebat će vam:

  • kiseli kupus
  • mlaćenica
  • maslac
  • smeđi šećer
  • ekstrakt vanilije
  • jaja
  • kakao
  • glatko brašno
  • prašak za pecivo
  • soda bikarbona
  • sol.

Kako se priprema

Prosijte zajedno kakao, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te ostavite sa strane. U manjoj zdjeli pomiješajte mlaćenicu s kiselim kupusom i ostavite sa strane. U velikoj zdjeli umutite maslac, smeđi šećer i vaniliju dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jaja i dobro izmiješajte.

Naizmjenično dodajte smjesu brašna i smjesu s kiselim kupusom, miješajući samo dok se sve ne poveže. Smjesu ulijte u pripremljeni lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 45 minuta. Ostavite kolač da se ohladi, a zatim ga premažite omiljenom čokoladnom glazurom.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Savjeti

Koristite obični kiseli kupus i dobro ga nasjeckajte. Provjerite da kiseli kupus ne sadrži dodatne začine ili začinske biljke, već samo kupus, vodu i sol. Dobro ga ocijedite i nasjeckajte što sitnije možete.

Iako će torta s kiselim kupusom, vjerovali ili ne, biti ukusna i sama po sebi, premažite ju omiljenom glazurom koja će dodatno "zakamuflirati" okus kupusa. Osim toga, ako želite da torta ima taj izraženi čokoladni okus, koristite kvalitetan kakao u prahu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.