Pastirska pita ili što može biti jednostavnije od mljevenog mesa prelivenog pireom

Foto: Shutterstock

PASTIRSKA (shepherd's) ili domaća pita (cottage pie) je slano jelo iz Ujedinjenog Kraljevstva od mljevenog mesa koje je preliveno pire krumpirom i zapečeno. Oba engleska izraza se koriste naizmjenično otkad su ušli u upotrebu u kasnom 18. i ranom 19. stoljeću, ali pojedini kuhari i pisci inzistiraju na tome da pastirska pita treba sadržavati isključivo janjetinu ili ovčetinu, a domaća pita govedinu. Izvorno je ovo jelo zamišljeno kao dobar način za iskorištavanje ostataka nedjeljnog pečenja i uglavnom se jelo ponedjeljkom.  

Meso

Pastirska pita se tradicionalno radi s ostacima pečenog mesa, ali danas se češće koristi svježe mljeveno meso. Potrebno vam je kvalitetno meso dobrog okusa s ponešto masnoće. Do mljevene janjetine je teže doći tako da je junetina postala meso koje se spominje u većini recepata.

Meso je najbolje dinstati najmanje 45 minuta uz puno luka, mrkve i začinskog bilja, a mnogi preporučuju i sporo kuhanje mesa u temeljcu, od dva do osam sati. 

Povrće

Povrće je često uključeno u recept za pastirsku pitu iako ne postoji određena vrsta povrća koja bi se trebala koristiti. U većini tradicionalnih recepata navode se mrkva i pastrnjak, a neki mesu dodaju grašak ili mahune.

Krumpir

Englezi uglavnom kuhaju cijele i neoguljene krumpire u kipućoj vodi i onda ih zgnječe. Ne trebate krumpire koji su previše vodenasti, već brašnaste, koji su namijenjeni za kuhanje. Pripazite s dodavanjem tekućine prilikom izrade pirea jer bi previše mlijeka i maslaca moglo od složenca proizvesti gulaš.

Sir

Trebate koristiti stvarno dobar sir za posipanje po vrhu, a Englezi preferiraju cheddar jer se dobro topi, snažnog je okusa i kad se zapeče, postane hrskav na najbolji mogući način. Parmigiano-Reggiano također je izvrsna opcija.

Začini

U mnogim slučajevima sol i papar su jedini začini koji se koriste, a ponekad se kao pojačivač okusa dodaje i lovorov list. Uz janjeće meso ne možete pogriješiti s malo majčine dušice i ružmarina.

Priprema

Prije nanošenja pirea preko mesa treba ostaviti meso da se kratko ohladi. Hlađenje omogućava stvaranje korice na mesnoj smjesi zbog koje će pire krumpir ostati na površini bez otapanja. Nakon što se pire rasporedi po vrhu smjese, vilicom se mogu oblikovati linije po površini koje bi trebale osigurati bolju teksturu i okus gotovog jela. Pastirsku pitu možete peći u pećnici na uobičajenim postavkama, ali preporuka je koristi grill funkciju uz vrlo visoku temperaturu jer ćete na taj način dobiti bolju teksturu površine.

Recept za klasičnu pastirsku pitu možete pronaći OVDJE, a OVDJE se nalazi talijanska verzija ovog tradicionalnog britanskog jela.