PLACE market, poznati street food događaj u Hrvatskoj, vratio se u svom blagdanskom izdanju. Sinoć su na Dolcu od 18 sati kuhali razni chefovi, a drugo blagdansko izdanje PLACe marketa održat će se i idući petak, 13. prosinca, kada će, među ostalima, gostovati i Dubravkin put sa svojim chefom Tiborom Valinčićem te chef Roko Nikolić.
Ovaj projekt nacionalne revitalizacije tržnica već dvije godine okuplja neke od najboljih domaćih ugostitelja i chefova te je postao omiljena gastrodestinacija za građane i turiste, a mi smo ovog petka odlučili posjetiti Dolac i provjeriti što se sve nudi i po kojim cijenama. Ovo su naši favoriti.
Rižoto od pivca bio je pun pogodak, kao i tjestenina
Chef Melkior Bašić pripremao je jedno jelo - rižoto od pivca po cijeni od 8 eura.Pivca su pekli pokrivenog u posudi 3 do 4 sata, dok se nije počeo raspadati, a u pećnici su zapekli pileće i teleće kosti i od njih napravili temeljac koji su dodavali u rižoto. Napravili su i soffritto s bazom bijelog vina, zakuhali ga s parmezanom, a rižoto su posuli slanim kokicama te na vrh dodali kiseli kupus i vlasac.
Jelo je jako fino, neobično, ali pravog farmerskog okusa - osjećaju se temeljac i ta jedna nota teletine od temeljca, slane kokice su pun pogodak zbog hrskavog momenta i svima dobro poznatog okusa. Rižoto je zasitan, riža dobro kuhana i jelo je tematski pun pogodak za ovakvo događanje.
Na PLACe marketu sudjelovao je i Al Dente sa svojom tjesteninom - u ponudi imaju špagete s tartufima i cacio e pepe, dovršene u kolutu Grana Padana, a oba jela koštaju 13 eura. Mi smo probali špagete s tartufima i odlični su nam te su jako kremasti, a okus tartufa odlično se slaže s tjesteninom i sirom.
Pohana sarma kao neobično jelo koje vrijedi probati, a ima i azijske hrane
Darling & Shegrts u ponudi je imao pohanu sarmu za 12 eura, koja je najbolja dok je još vruća. Na prvu je vrlo neobična, jer je riječ o klasičnoj sarmi koja se poha, pa kiseli kupus i tekstura pohanog čine totalno neočekivanu kombinaciju, no sarma je sama po sebi jako dobra, kompaktno upakirana, stegnuta i ništa se ne raspada. Poslužuje se uz nekoliko malih kriški prepečenca, finog domaćeg kruha, iako po našem mišljenju i nije toliko potreban jer nije riječ o klasičnoj sarmi.
Od azijske hrane tu je Thai Thai Streetfood iz Varšavske - probali smo Tomyum Shrimp Soup za 8.20 eura. Jelo je izvrsno, fina al dente riža tankog zrna u jednoj posudici, a u drugoj juha s kozicama i sve je skupa zasitno. Ipak, juha je poprilično ljuta, no riža ju razblažuje, a osim ljutine dominira i fini citrusni okus limete.
Osim toga, probali smo i njihove spring rollse od banane i Nutelle za 6 eura i odlični su - hrskavo, ukusno tijesto, dominira banana, izvana su preliveni čokoladnim preljevom i posuti šećerom. Punjenje je vrlo bogato i sve skupa je jako sočno i prevladava slatkast okus banane.
Od slatkog, tu su još i babka i cannoli
Oui Chef u ponudi ima crni rižoto za 11 eura, gulaš od divljači za 9.50 eura, šiziku za 8.50 eura i platu narezaka za 13 eura, no mi smo odlučili probati njihove slastice - babku i cannolije. Čokoladna babka s belgijskom čokoladom i lješnjacima rezana je na pravokutnike i nabodena na štapić da se može jesti i po putu i zaista je fina, a košta 4 eura.
Cannoli su jedni od boljih koje smo probali - tijesto je ukusno i hrskavo, jedna polovica je punjena kremom od limuna, a druga čokoladnom kremom. Obje su kreme vrlo lagane i nježne, a opet osjetnog i osvježavajućeg okusa, a na vrhu svakog cannolija dobije se hrskavi arancin i preljev od meda, sve za 3.50 eura.