Pile pečeno na ovaj način je trenutno apsolutni hit, probajte

Foto: Shutterstock

PILETINA je i dalje jedno od najkorištenijih mesa, a vrlo često se priprema cijelo pile. Uvijek želimo da bude sočno i mekano, izvana hrskavo, ukusno kao mamina pečena piletina s krumpirima.

Sočno meso i hrskava korica

Tajna savršeno pečene piletine je u sočnom mesu i hrskavoj korici. Ne smije postati suha iznutra, a važno je da je prije pečenja dobro začinite ili marinirate - to možete i preko noći tako da je ostavite u hladnjaku, a izvadite par sati prije pečenja da dođe na sobnu temperaturu. Postoje brojne verzije za marinade, od mediteranskih sa začinskim biljem i maslinovim uljem do azijskih slatko-kiselih kombinacija pa izaberite što god vama najbolje odgovara.

Spatchcock piletina

Vjerojatno ste u pretraživanju raznih recepata naišli na onaj za spatchcock piletinu. U posljednje vrijeme postala je pravi hit, a priprema se u pećnici, na roštilju, gril tavi (ako je pile manje)...

Iako se priprema čini kompliciranom, nemojte preskočiti ovaj recept i ostaviti za neki drugi put, jer je "picek s krumpirima" ručak koji svi vole, a ideja je da se čitavo pile spljošti kako bi se lakše priljubilo uz površinu lima za pečenje ili roštilj. Tako će biti hrskavije, ali i brže gotovo.

U stvarnosti se taj teži dio, to jest rezanje pileta, obavi za čas. Ne uključuje ni pretjerani nered u kuhinji, a znalci kažu kako ovaj način garantira savršeno pečenje svaki put, dok začine možete prilagoditi svojem ukusu.

Crvena paprika, kurkuma, šareni papar, češnjak ili malo začinskog bilja poput bosiljka odlično se slažu s piletinom pripremljenom na ovaj način. Ako uz nju pripremate krumpire, ne zaboravite dodati i koju grančicu ružmarina. Recept za spatchcock piletinu je OVDJE.