U PROTEKLIH nekoliko mjeseci recenzenti portala Kult Plave Kamenice obilazili su Jadran i posjetili gotovo sve najvažnije restorane. Kako kažu, dojmovi su prilično dobri, posebno ističu Istru i Kvarner, kao i područje Murtera, Kornata i Dugog Otoka.
Međutim, na listu zaista izvanrednih ubrojili su samo njih sedam, a oni su obuhvatili i ispunili sve segmente izvrsnog poslovanja - od kvalitete i korištenja lokalnih sastojaka do izvrsnosti kuhanja, vinske karte, servisa i ambijenta. Svi restorani na ovoj listi nalaze se u neposrednoj blizini mora, a takav je ljetni ugođaj na Jadranu esencijalan, piše Kult Plave Kamenice.
U Cap Aureu posebno su pohvalili chefa Jeffreyja Vellu, za kojega kažu kako i ove godine vodi najuzbudljiviju eksperimentalnu kuhinju, a oduševio ih je i somelijer Andreas Zilli, koji je, prema njima, sastavio najkompetentniju vinsku kartu otkako Cap Aureo postoji.
Za ovaj restoran tvrde kako utjelovljuje fine dining međunarodnog ranga u elegantnom izdanju, posebno ističu lokalne i luksuzne sastojke, a visoku ocjenu dobio je i servis, za koji kažu da je "doslovno savršen".
Za Pelegrini kažu da je dulje od deset godina najbolji dalmatinski restoran, a njihov carpaccio nazvali su najukusnijim u Hrvatskoj. Pohvalili su i vinsku listu somelijera Brane Vukšića.
Posebno su pohvalili suvlasnika i chefa, Talijana Bobu Cereu, a za njegove paste i rižota kažu da spadaju u najukusnije u Hrvatskoj.
Za ovaj restoran Plava Kamenica kaže kako već desetljećima svakodnevno priprema fenomenalnu ribu i žive škampe, tartufe i vrganje, a na stolovima nudi širok izbor vrhunskih maslinovih ulja. Pohvalili su i vinsku listu, a posebno izdvojili šampanjce.
Chefa Hrvoja Zirojevića smatraju jednim od najtalentiranijih hrvatskih kuhara, istaknuli su njegove vještine u oblikovanju i slaganju okusa, a kažu i da jednako impresionira ribom, rakovima i školjkama koliko i "kućnim jelima", poput punjenih paprika ili govedine sa šalšom.
Za ovaj restoran kažu kako je upravo ono što Dubrovniku treba, luksuzni fine dining s raskošnom međunarodnom vinskom kartom i povijesnom scenografijom.