Pripremite džem od šljiva prema jednostavnom receptu naše čitateljice

Foto: Vanja Vukadinović

USRED smo sezone šljiva, a prve smo dočekali već početkom kolovoza, kad smo objavili nekoliko popularnih recepata sa šljivama, od knedli do ukusnih kolača poput onoga po imenu Wähe, omiljenog švicarskog klasika. U slučaju da šljiva imate puno i više ne znate kako ih iskoristiti, uvijek možete pripremiti džem, pa ćete tako u ukusnim šljivama uživati ostatak godine. 

Jedan takav pripremila je naša čitateljica, a svojim se džemom pohvalila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Recept je dobio brojne pohvale, a neki su se i začudili što je čitateljica Vanja Vukadinović koristila vino, pa su pitali je li ga stavila zbog okusa ili konzerviranja. "Obično ide ocat, netko stavi malo ruma, ali ovdje je više zbog boje i arome. Probala sam tako prošle godine i baš mi se svidjelo", komentirala je Vanja i dodala da teglice i poklopce obično stavlja u pećnicu na 100 stupnjeva, a puni ih vrućim džemom i nikad ne koristi konzervanse. 

Od svog recepta dobila je ukupno 9 teglica srednje veličine i jednu malu. Evo njenih uputa. 

Recept za džem od šljiva

Sastojci koji će vam biti potrebni: 

  • 4 kg šljiva
  • 400 g šećera
  • 200 ml crnog vina
  • 1 žličica cimeta

Operite i očistite šljive od koštica pa im dodajte šećer, vino i cimet. Šljive stavite u lim za pečenje, najbolje u dublju posudu poput one za peku, pa na 3 sata stavite peći na 200°C. Poželjno je posudu prekriti aluminijskom folijom. Povremeno miješajte, a nakon tog vremena smjesu kuhajte još 35 minuta kako bi se zgusnula.

Pripremite staklenke tako da ih na pola sata u pećnici zagrijete na 100°C pa ih odmah napunite još vrućim džemom. Teglice možete omotati dekom i ostaviti 48 sati da se u potpunosti ohlade, a možete ih ostaviti i u zatvorenoj toploj pećnici, isključiti je pa ih pustiti da se hlade preko noći.

Isto tako, možete se koristiti metodom dobivanja vakuuma tako da teglice preokrenete dok su tople i držite ih tako nekoliko minuta, a potom ih vratite u prvobitan položaj. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.