NAR ili šipak često nazivaju vladarem jeseni, a već je stigao na tržnice, gdje se kilogram nara može pronaći po cijeni od pet eura. Nar je inače porijeklom s Bliskog istoka i pripada obitelji bobičastog voća, a postoji preko 760 sorti ovog voća.
Vrlo je ljekovit i prepun vitamina pa je idealan za ovo doba godine kada vladaju prehlade i viroze, a osim toga, odličan je dodatak salatama i desertima. Ipak, mnogi ga izbjegavaju jer se vrlo teško čisti, no uz par trikova, i to se može vrlo lako riješiti.
Više o tome kako očistiti nar pisali smo ovdje, gdje smo vam otkrili nekoliko odličnih trikova, a sada smo pronašli još jedan na TikToku. Za početak, odrežite vrh nara, a zatim mu zarežite koru te kao vodič koristite bijele dijelove ploda.
@katielopynski how to open a pomegranate✨ what do you want to see next? #cuisinebykatie #howto #pomegranate #foodhack #kitchentips ♬ original sound - katie lopynski
Nar ćete sada bez problema moći rastvoriti, a zatim ga prebacite u zdjelu i u nju ubacite sjemenke koje su vam eventualno ispale prilikom rezanja. Prstima lagano izvadite sjemenke, no obavezno nosite pregaču, jer sok od nara ostavlja mrlje koje se ne uklanjaju tako lako.
Nar je odličan dodatak mnogim salatama, poput Cezar salate, ali i drugih, no najbolje ga je dodati kolačima. Kiselkast je i dekorativan dodatak raznim kolačima, primjerice kuglofima sa šećernom glazurom, a u nastavku pronađite nekoliko odličnih recepata s narom u glavnoj ulozi.
Cheesecake je odličan u kombinaciji s gotovo svim voćem, no sjemenke nara dodaju mu posebnu notu. Recept za ovu pravu jesensku slasticu pronađite ovdje.
Kolač od limuna i nara po receptu Marthe Stewart svidjet će se svima, posebno onima koji vole kombinaciju slatkog i kiselog. Cijeli recept pronađite ovdje.
Nar ili šipak često se naziva vladarem jeseni, a može se jesti i u salati. Evo i recepta za jednu takvu zdravu salatu - pronađite ga ovdje.
Salata od cvjetače s narom i pistacijama, prelivena limunom i maslinovim uljem, jednostavna je i izdašna salata za hladnije mjesece. Recept je ovdje.