Prvi su ga napravili Indijci, sad ga vežemo uz Britance, a i dalje premalo koristimo

Foto: Shutterstock

ZAHVALJUJUĆI svojim sastojcima i njihovim kombinacijama, chutney je jedan od najukusnijih i najmaštovitijih umaka i dodataka jelima. Napraviti ga možete od luka, bundeve, rajčice, cikle, paprike, jabuke, kruške, šljive... Ali mi ćemo se danas držati jednog nama dobro poznatog sastojka.

Jeste li se ikada zapitali koji je najčešći sastojak u našim jelima? Teško je odrediti potpuno pouzdan odgovor, ali luk je svakako pri vrhu, barem kad se radi o slanim jelima. Spajanjem šećera i luka dobivamo pekmez od luka, to jest chutney.

Svestran dodatak raznim jelima

Ovaj pekmez naravno ne završava na tortama, a sastojci za pekmez od luka su svima dostupni i jeftini. Postupak izrade ne zahtijeva veliko kuharsko umijeće. Može se upotrijebiti čim se napravi ili se pekmezom napune staklenke, pohrane na hladnom mjestu pa pomalo uživate u modernoj zimnici.

Chutney možete raditi ljeti i zimi, zapravo u svako godišnje doba. Osnovnim sastojcima dodajte limunov sok ili koru, klinčić, cimet, đumbir, bijeli šećer zamijenite smeđim ili melasom, dodajte ljutu papričicu ili samo papar u zrnu, lovor... Stvar je zapravo osobnog ukusa.

Poslužite ga uz razna pečenja, kao prilog riži ili krumpiru, dodajte u sendviče, hamburgere, poslužite uz jutarnja jaja sa špekom ili jednostavno namažite na tostirani kruh. Recept za chutney od luka je OVDJE i nemojte biti skeptični - probajte.