Ratatouille - klasično francusko jelo koje odlično podnosi podgrijavanje i ide uz sve

Foto: Shutterstock

RATATOUILLE je francusko jelo od pirjanog povrća koje potječe iz Nice. Suvremena verzija se u tisku pojavljuje tek 1930. godine, a koristi rajčicu kao temeljnu podlogu za pirjani češnjak, luk, tikvice, patlidžan, papriku, mažuran, komorač i bosiljak. Umjesto bosiljka mogu se koristiti lovorov list, majčina dušica ili mješavina provansalskih trava. Recepti i vremena kuhanja uvelike se razlikuju, ali osnovni sastojci su uglavnom isti.

Napraviti ratatouille nije toliko teško kao što se čini, a recept uvijek možete prilagoditi ovisno o sastojcima koji su vam dostupni. 

Zašto ćete zavoljeti ovaj recept?

Ratatouille je bogato i ukusno vegetarijansko jelo koje se može poslužiti kao prilog ili kao glavno jelo. Pretvara dosadno povrće u nešto zaista ukusno i u njemu će uživati ​​i okorjeli ljubitelji mesa, a pojest će ga čak i najizbirljivija djeca. Sutradan je još boljeg okusa i izvrstan je hladan!

Priprema

Tradicionalni francuski ratatouille se kuha na ploči štednjaka i kompletno se povrće priprema zasebno prije nego što se doda u veliki lonac kako bi se još malo pirjalo i sjedinilo. Ovakav način pripreme osigurava da povrće ne postane kašasto i da se svaka namirnica pripremi na najbolji mogući način.

Ipak, zasebna priprema svake vrste povrća iziskuje dosta vremena i zahtijeva puno ulja, tako da se povrće često samo ispeče u pećnici bez prethodnog dinstanja.

Što poslužiti uz ratatouille?

Postoji mnogo načina za posluživanje ratatouillea, a u Francuskoj se često jede na svježem kruhu ili poslužen u zdjelici zajedno s hrskavim kruhom za umakanje. Često se jede uz tjesteninu ili rižu, kao prilog uz pečeno meso, namaz za bruskete ili nadjev za punjene paprike.

Može se poslužiti uz jaje na oko kao ukusna užina ili uz pečeni krumpir kao odličan ručak, a možete ga dodati i na tijesto za pizzu.

Može li se ratatouille zamrznuti?

Da! Ratatouille odlično podnosi i zamrzavanje i podgrijavanje. Nakon što se ohladio, podijelite ga na porcije tako da, prema potrebi, možete odmrznuti samo jednu ili nekoliko porcija. Stavite ratatouille u vrećice sa zatvaračem ili, ako želite, plastične ili staklene posude. Istisnite što više zraka, označite vrećice i čuvajte ih u zamrzivaču do tri mjeseca. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.