NEKI dan su vas oduševile torte Ines Špehar, koja stoji iza brenda Sugar and crumbs i koja je nedavno daleku Australiju zamijenila Zagrebom. Razgovarali smo s Ines i danas vam donosimo njezinu priču.
>> Ines se nedavno iz Australije preselila u Zagreb i radi nevjerojatno lijepe torte
Kreativna vizionarka, dizajnerica torti, supruga i majka dvoje osnovnoškolaca, 42-godišnja Zaprešićanka koja stoji iza branda Sugar and Crumbs - tako se opisuje Ines, koju je u Australiju odvela ljubav.
Njezin suprug Ante rođeni je Australac hrvatskih korijena kojeg je prije gotovo 20 godina upoznala tijekom ljetovanja s prijateljicama na Pagu, a zajedničkom su odlukom odabrali da će obiteljski život graditi u njegovom rodnom Sydneyju.
"Australija je predivna zemlja prepuna raznih mogućnosti, no svoju budućnost i budućnost naše djece vidimo u Hrvatskoj. Velika udaljenost od bliskih osoba, nostalgija i želja za kvalitetnijim obiteljskim životom navele su nas na razmišljanje i u konačnici na zajedničku odluku krajem 2021. da se vratimo", objašnjava.
"Svaka uspješna priča nastaje iz ljubavi i entuzijazma te ponešto spontanosti", govori nam Ines. Odmalena je uživala provoditi vrijeme u pripremi različitih jela i slastica, za što je zaslužna njezina majka, rođena Slavonka, uz koju je učila i svladavala svoje prve kulinarske i slastičarske izazove.
Proširenjem obitelji te Lukinim (13) i Anteinim (10) rođenjem osvijestila je činjenicu da su tadašnje torte dostupne u Sydneyu bile dizajnom i okusom prilično nemaštovite te se posvetila samostalnoj izradi i dekoraciji torti za njihove rođendane, ali i ostala obiteljska te prijateljska druženja.
Ubrzo su uslijedile molbe za izradom torti prijateljima i poznanicima te je 2016. započela s izradom unikatnih torti po narudžbi. S obzirom na to da svaka torta ima svoju jedinstvenu priču, do najsitnijeg detalja planira i razrađuje finalni izgled svake torte.
Upravo je taj dizajnerski dio, početno osmišljavanje i završno ukrašavanje, ono u čemu najviše uživa i gdje zaista spoj njenih dviju strasti, kreativnosti i ljubavi prema dekoriranju slastica, dolazi do punog izražaja.
Osim vizualnog izgleda torti i nizu pomno osmišljenih detalja, posebnu pažnju posvećuje i kvalitetnim sastojcima, tako da je Sugar and Crumbs, kao custom cake design studio, od 2018. jedinstven i zaokružen koncept unikatnih torti za posebne prigode.
Nakon završetka studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu radila je na Hrvatskom radiju, a po dolasku u Australiju privukle su je različite mogućnosti u turističkom sektoru. No, ljubav prema kreativnom izražavanju i tortama je prevladala.
"Svoje vještine i znanje neprestano dodatno usavršavam, tako da uz mnoštvo uložene ljubavi, truda i upornosti - ne postoji nemoguće", kaže Ines, pa dodaje:
"Vjerujem da su Sugar and Cumbs torte savršen spoj pažljivo promišljenih i odabranih sastojaka vrhunske kvalitete, nepresušne inspiracije, strasti i kreative koje kroz svo svoje znanje i vještine prenosim na finalni proizvod. Emocije koje primim od klijenata višestruko su ugrađene u svaku tortu, a njihovo zadovoljstvo najveći je mogući motivator za daljnja unaprjeđenja."
Sve što je u ponudi u Sugar and Crumbs studiju sama je osmislila i zato smatra da, kad nešto radite punim srcem te uživate u tome, ljudi to prepoznaju. U cijelom je procesu, od ideje do realizacije, iznimno bitan prvi korak koji se događa prilikom dogovora. Voli upoznati svoje klijente te saznati što više detalja o prigodi kako bi se dizajn torte, kao i svi detalji na njoj, savršeno uklopili u zamišljeni koncept.
Osim raznih okusa koje imaju u svojoj ponudi, svaku zamišljenu tortu mogu u potpunosti personalizirati i prilagoditi željama klijenta ili ju osmisliti na temelju dobivenih informacija.
Pri odabiru custom designed torte pažljivo se osmišljava cjelokupna priča u kojoj važnu ulogu imaju različiti biskviti, kreme, moussevi, sirupi, ali ono najvažnije - sam premaz od swiss meringue buttrecreama ili ganachea te završno ukrašavanje.
Okosnicu koncepta branda Sugar and Crumbs čine torte, no uz njih se u ponudi nalaze i razne slastice koji su zapravo kombinacija deserta i okusa koji se mogu izabrati u torti. Tako ćete u njihovoj svakodnevnoj ponudi pronaći cupcakese, slatke čašice, macaronse, torte na komade i slične slastice. Trude se svaki tjedan kupcima ponuditi nešto novo.
Iako su se cijenama maksimalno prilagodili hrvatskom tržištu, govori nam Ines, one uvelike ovise o željama klijenata tako da u Sugar and Crumbs showroomu možete pronaći slastice poput banana breada za 1.70 eura, cupcakes tortice od 2.65 eura i komada torte od 3.30 eura. Cijene mini torti kreću se od 30 do 50 eura, dok svoju custom designed tortu možete naručiti već od 100 eura.
Sugar and Crumbs studio u Stenjevcu (Side Košutić 4) nije klasična slastičarnica te, za sada, isključivo izrađuju i prodaju slastice za van te osmišljavaju i dizajniraju torte po narudžbi.
Cijeli je koncept pomno osmišljen kako bi pobliže upoznali klijente, njihove želje i očekivanja te im omogućili da na jednom mjestu dožive koncept njihovog rada i probaju različite okuse prije nego što se odluče za svoju dizajnersku unikatnu tortu i ostale slastice po narudžbi.
U pripremi je i web stranica s web shopom za online narudžbe za razne slastice i mini torte uz koje će postojati mogućnost dostave za Zagreb i okolicu. Lijepa je ovo i obećavajuća priča, nadamo se da ćemo još puno puta čuti za Ines i njezine torte.