Razgovarali smo s Lucijom (28) iz Pule koja ima dijabetes tipa 1, ali uživa u slatkom

Foto: paomijesecer

RAZGOVARALI smo s 28-godišnjom Lucijom Prpić koja stoji iza Instagram profila Pao mi je šećer na kojem dijeli recepte za slastice prilagođene dijabetičarima. Otkrila nam je kako je i zašto pokrenula profil na kojem objavljuje recepte, dala savjete i recepte za dijabetičarima prilagođene torte i popričala s nama o problemima s kojima se svakodnevno susreću osobe koje imaju dijabetes.

Lucija trenutno živi u Puli, a za sebe voli reći da je samouka slastičarka u nastajanju. Velika je zaljubljenica u putovanja, lijepu keramiku i vizualno primamljivu hranu. Voli provoditi vrijeme u prirodi, sluša glazbu u svakoj prilici i nema joj ništa draže nego kad se njoj dragi ljudi skupe oko hrane koju je za njih pripremila. Bitnije za razumijevanje priče - boluje od dijabetesa tipa 1 sad već treću godinu.

Za početak malo o životu s dijabetesom

Često ljudi misle da su za dijabetičare jedini problem slatkiši, to jest proizvodi u kojima se nalazi bijeli šećer. Međutim, priča je ipak malo kompleksnija i problem zapravo predstavljaju svi ugljikohidrati. A jednom kad zakoračite u svijet dijabetesa, shvatite da su ugljikohidrati svugdje i da ih je gotovo nemoguće izbjeći.

Uz sve to, oduzeta vam je mogućnost da prigrizete i jedete svako malo. Razlog tome je što vi glumite svoju gušteraču injektirajući si inzulin izvana, inzulinskom olovkom ili pumpom. Sintetski inzulin je hormon koji otprilike 4 sata od injektiranja postoji u vašem metabolizmu.

Pa onda i planirate obroke kako vam tijelo ne bi ostajalo bez tog brzo djelujućeg inzulina. A uz sve te probleme, tržište je, objašnjava nam Lucija, skroz neprilagođeno za ovu skupinu ljudi.

U restoranima nema integralne tjestenine ili riže kao opcije, brzi pekarski proizvodi su svi redom od bijelog pšeničnog brašna i u principu ste osuđeni na ono što si sami pripremite doma i uzmete sa sobom.

"Često znam čuti fraze poput: 'Oni ti imaju bezglutensku tjesteninu', ali dijabetičaru, osim ako nije razvio intoleranciju na gluten, ta rečenica ništa ne znači", objašnjava nam Lucija.

Kako je pokrenut profil Pao mi je šećer

Profil je relativno nedavno otvoren, u rujnu prošle godine, i nastao je zbog nagovora njezine okoline. Više iz potrebe nego iz želje zadnjih godinu dana intenzivnije je krenula istraživati i isprobavati različite slastice u sad već prepoznatljivom, promijenjenom i prilagođenom obliku.

Kolače, a pogotovo torte, od samog početka su odlično prihvatili Lucijina obitelj i prijatelji i to joj je samo bio poticaj da nastavi u tom smjeru. Kako je i prije otvaranja profila torte i kolače fotografirala i postavljala na svoj privatni profil, ideja da postoji mjesto gdje će se sve te torte moći naći na jednom mjestu činila joj se zanimljivom.

Međutim, iako je znala da postoji dosta ljudi koji imaju isti problem, nije ni u najluđim snovima mislila da će se tako brzo oformiti zajednica koja broji skoro 5 tisuća ljudi. Premda je to još uvijek mala brojka u Instagram svijetu, ovdje je ipak riječ o specijaliziranim slasticama koje na prvu neće sve privući.

Iako je priča krenula iz potrebe, putem se Lucija zaljubila u cijeli proces pripreme, izrade, a ponajviše u samu dekoraciju slastica. Iz njezine antistres terapije tako danas proizlaze slastice koje ljudima s restrikcijama olakšavaju proslave, rođendane ili samo zaslade teški dan a da nakon komada torte njihovo tijelo ne pati dodatno.

U potpunosti prilagođeno dijabetičarima

Ovdje je riječ o kremastim i slasnim desertima koji okusom i izgledom podsjećaju na slastice koje nas svakodnevno okružuju, ali su u potpunosti prilagođeni dijabetičarima. Ono što Lucija uvijek voli naglasiti je da to ne znači da u tim slasticama nema ugljikohidrata, već su lošiji ugljikohidrati zamijenjeni boljim.

Za izradu uopće ne koristi bijeli šećer ni bijelo pšenično brašno, već su te namirnice zamijenjene zaslađivačima, odnosno bademovim, zobenim ili pirovim integralnim
brašnom.

Lucijini trikovi za što bolji rezultat

Za izradu biskvita za torte najbolje joj se pokazalo bademovo brašno, a za izradu keksa zobeno ili pirovo integralno ako se radi o keksima u koje ide kakao ili čokolada. To je zato što pirovo brašno u gotovim proizvodima okusom podsjeća na kruh pa je dobro koristiti ga kad ga je moguće malo zakamuflirati (čokoladom, kakao prahom).

Kada je riječ o kremama, onda je bitno pronaći proizvode koji nemaju dodane šećere ili, što je još bolja opcija, one u kojima su šećeri zamijenjeni zaslađivačima. Kod nas na tržištu još uvijek nije prevelika ponuda ovih drugih, ali Lucija se nada da će se i to u skorijoj budućnosti promijeniti.

Za kreme se najčešće koriste mliječni proizvodi u kojima mliječni šećer (laktozu) ne možete izbjeći, ali uvijek naglašava da je to mala količina šećera koja se rasporedi na cijelu tortu ili kolač, pa se tako često u njenim receptima može pronaći vrhnje za šlag, ali je uvijek dodatno naglašeno da se koristi od mliječne masti, a ne od biljne. U istom proizvodu od biljne masti može se pronaći dosta nepotrebno dodanog šećera koji se korištenjem mliječnog vrhnja može izbjeći.

Inspiraciju nalazi posvuda

"Od Instagrama i Pinteresta pa do toga da negdje vani nešto vidim i okusim pa zapisujem po bilježnicama, mobitelu ili što god mi se nađe pod rukom, inspiraciju crpim odakle stignem. I inače sam vizualni tip pa me dosta toga može stimulirati na daljnju razradu neke ideje. Istina je da puno puta jedno zamislim, a realiziram nešto drugo, ali to je čar učenja. Uz sve navedeno često znam prelistavati jedne te iste kuharice pa tako, ovisno o raspoloženju i željama, uočim nešto što sam već nekoliko puta preskočila, ali mi je sad zapelo za oko", objašnjava nam Lucija.

Trenutno radi u obiteljskoj građevinskoj firmi gdje većinu vremena provodi radeći na laptopu, a onda opušta tijelo i glavu izrađujući slastice. Trenutno je sve ovo u začecima pa ni sama još nema ideju kako će razvijati ovu priču.

Ono što joj se trenutno čini kao zanimljiv koncept jesu radionice na kojima bi uz stručno vodstvo uvodila ljude u svijet ugljikohidrata, ali uz same teorijske edukacije imali bi i radionice na kojima bi učili izrađivati različite prilagođene slastice, govori nam na spomen toga bi li se htjela profesionalno baviti izradom slastica koje su prilagođene dijabetičarima.

"Mislim da su i dalje ljudi koji boluju od dijabetesa jako malo educirani o tome kako se kvalitetno može živjeti uz ovu kroničnu bolest. A sad, ne bih se bunila ni da postoji jedna slatka mala slastičarnica u kojoj će svi zaboraviti na restrikcije i doći na svoj komadić užitka", zaključuje. Dala nam je i par recepata, u nastavku su. Vjerujemo da bi se svidjeli i onima koji nemaju dijabetes, zašto ne probati.

Cheesecake u čaši

Čokoladni brownie

Torta od jagoda i mascarpone sira

Snickers torta

Čokoladni keksi

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.