Recept za škotske palačinke kakve je pripremala kraljica Elizabeta II.

Foto: Shutterstock

U ČAST svega kraljevskog predstavljamo vam recept za palačinke koje je kraljica Elizabeta pripremila za predsjednika Dwighta Eisenhowera prilikom njegova posjeta dvorcu Balmoral 1959. godine.

Prema Britanskom nacionalnom arhivu, kraljica je za predsjednika pripremila palačinke prema obiteljskom receptu, a kasnije mu je poslala pismo u koje je priložila recept, s napomenama i prijedlogom da se umjesto šećera upotrijebi melasa.

Pogačice ili palačinke?

Recept je zapravo za pogačice, odnosno "drop scones", ali u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, posebno u Škotskoj, gdje se nalazi dvorac Balmoral, pogačice puno više nalikuju američkim palačinkama nego tipičnim pogačicama.

Škotske palačinke, kako se još nazivaju, malo su deblje i malo manje od američkih. Originalni recept zahtijeva kremu od tartara koju u našim dućanima možete pronaći pod nazivom vinski prašak za pecivo.

Obični prašak za pecivo je kombinacija sode bikarbone i kreme od tartara s malo dodanog kukuruznog škroba pa ako nemate vinski prašak za pecivo, i sodu bikarbonu i vinski prašak za pecivo možete zamijeniti običnim praškom za pecivo.

Originalni recept za palačinke kraljice Elizabete možete pronaći OVDJE.