Sezona smokava još traje, iskoristite ih za ovaj super kolač naše čitateljice

Foto: Ružica Šoštar

SMOKVE su mnogima omiljena ljetna delicija - od njih možete napraviti razna jela, o čemu smo više pisali ovdje, a možete iskoristiti i njihovo lišće i od njega napraviti sirup (recept pronađite ovdje). Sada smo pronašli još jedan top recept koji morate što prije isprobati.

Riječ je o kolaču sa smokvama i sirom naše čitateljice Ružice Šoštar, koja je recept za svoj kolač podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?. Ovim su kolačem svi oduševljeni, a u nastavku pronađite detaljan postupak i sve potrebne sastojke.

Kolač od sira i smokava

Prvo pripremite tijesto, za koje će vam biti potrebno:

  • 150 g oštrog brašna 
  • 150 g glatkog brašna 
  • 100 g šećera u prahu 
  • 30 g kakaa
  • 150 g maslaca 
  • 1 jaje 
  • 50 ml vrhnja za šlag 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 1 vanilin šećer 
  • 1 prstohvat soli 

Od ovih sastojaka umijesite prhko tijesto, umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem jedan sat. Dvije trećine tijesta razvaljajte u veličini kalupa, a kalup premažite s malo maslaca i pospite brašnom, u njega stavite razvaljano tijesto i krajeve utisnite uz stijenke kalupa.

Sada pripremite nadjev, za koji će vam trebati: 

  • 150 ml vrhnja za šlag 
  • 100 g šećera 
  • 200 g krem sira 
  • 1 limun (korica i sok)
  • 1 vanilin šećer 
  • 2 jaja 
  • 6-10 svježih smokvi 
  • 50 grama listića badema 

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva, a zatim od vrhnja, šećera i vanilin šećera napravite čvrsti šlag i uz stalno miješanje umiješajte ribanu koricu i sok od limuna, jaja i sir. Kremu razmažite po tijestu, na kremu posložite na četvrtine prerezane smokve, po tome sitno natrgajte ostatak tijesta i pospite listićima badema. Pecite 35-40 minuta.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.