Slovenci u krvavice stavljaju sastojak koji nismo očekivali. Probali smo ih

Foto: Index

NEDAVNO smo ponovno posjetili Sloveniju, u kojoj je zimska i skijaška sezona u punom jeku. Kako smo došli s planom uživanja u zimskim radostima na planini Vogel, smjestili smo se u Bohinju, točnije Bohinjskoj Bistrici. Bohinjska Bistrica je malo mjesto u općini Bohinj, smještena nedaleko poznatog Bohinjskog jezera. Nalazi se u dolini Julijskih Alpa i Triglavskog nacionalnog parka, a slovi i kao popularno odredište ljubitelja prirode, planinarenja i zimskih sportova.

Nakon dugog dana u šetnji oko jezera posjetili smo renoviranu gostionicu Danica (izvorno Gostilnica Danica), koja je ujedno i među jedinim mjestima gdje turisti, ali i lokalci, mogu ručati ili večerati domaću hranu.

Izabrali smo, prema riječima osoblja, najnaručivanije jelo - domaću platu (plata je za jednu osobu) koja se sastoji od domaće krvavice, kobasice, komada svinjskog pečenja, kiselog zelja, zapečenog, restanog krumpira i palente s heljdom.

Krvavice sa sastojkom koji nismo očekivali

Jelo je bilo obilno i ukusno, no ono što nas je zapravo navelo na pisanje ovog teksta su krvavice koje se prilično razlikuju od onih naših. Jasno je da svaka regija njeguje i koristi neku svoju recepturu i očekivali smo da će slovenske krvavice biti drugačije. No ove su krvavice imale zanimljivu i osvježavajuću aromu s kojom se još nikada nismo susreli.

Malo smo promislili i zaključili kako se sigurno radi o menti. Krvavice su teksturom suše od naših tradicionalnih, a heljda koju smo navikli osjetiti, ovaj put nismo zamijetili. Nije nam to smetalo jer aroma ovih krvavica je bila profinjena i na jednom drugačijem nivou, iako se radilo o domaćoj, seljačkoj hrani.

Palenta s heljdom kao zasitan prilog

Nedostatak arome heljde u krvavicama nadoknađen je njenim dodatkom u palenti, a obje namirnice se često koriste u ovoj regiji. Kombinacija heljde i palente je nutritivno bogata, pa smo tako vrlo brzo bili siti - naravno, i količina mesa na tanjuru svakako je tome pridonijela.

Na kraju večere pitali smo osoblje o kakvoj se kombinaciji sastojaka u krvavicama radi. Kako smo i sami prepoznali - zaista je u pitanju dodatak sušene mente. Nisu nam htjeli puno govoriti o tome, osim da se radi o "njihovoj domaćoj recepturi" i da iako menta nije uobičajen sastojak, oni to tako rade godinama.

Pretpostavljamo kako se menta može koristiti i svježa i sušena i kombinirati s drugim biljem, poput mažurana ili peršina. Kako ova receptura i nije široko poznata, vjerujemo da smo naišli na lokalnu posebnost ove regije.

Zanima nas vaše mišljenje pa niže možete ostaviti svoj odgovor na pitanje - jeste li čuli da se u recepturu za krvavice dodaje ovaj začin, a i vaše mišljenje biste li ih probali.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.