PARADIŽET, šnenokle ili žličnjaci hrvatski su nazivi za desert koji se u raznim oblicima može pronaći diljem Europe. Vjerojatno je francuskog podrijetla i Francuzi ga zovu jaja u snijegu ili snježna jaja (les œufs à la neige). Njemački naziv schneeeier također znači snježna jaja, dok Austrijanci ovo jelo zovu Schneenockerl with Kanarimilch, odnosno snježni valjušci s mlijekom od kanarinca.
Poljski naziv zupa nic znači ptičje mlijeko, a dalmatinski naziv paradižet dolazi od iskrivljene venecijanske riječi paradisiaco, koja se može prevesti kao rajski. Englezi i Francuzi imaju još jednu sličnu slasticu, koja se na oba jezika zove plutajući otok (floating island, île flottante), za koju se bjelanjci tučeni sa šećerom peku u jednom velikom komadu, umjesto da se kao žličnjaci kuhaju u mlijeku.
Kako god ih zvali, žličnjaci su slastica koja se vrlo jednostavno priprema, a mi ih obožavamo jesti u svako doba godine.
Kako se pripremaju?
Za pripremu žličnjaka, prvo odvojite bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke pomoću miksera istucite u čvrsti snijeg. U mlijeko stavite kuhati štapić ili aromu vanilije. U kipuće mlijeko, pomoću žlice, ukuhavajte snijeg od bjelanjaka.
Kako vam žličnjaci ne bi ispali šuplji, možete ih oblikovati i pomoću dvije žlice, a vadite ih pomoću grabilice s rupicama i stavljajte u zdjelice ili u jednu veću posudu.
Zatim pjenjačom istucite žumanjke i brašno pa u dobivenu smjesu pomalo dolijevajte vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuhavanja žličnjaka. Dobivenu smjesu vratite na vatru i tucite pjenjačom dok ne zavrije. Smjesu nastavite tući pjenjačom, sve dok ne dobijete gustu kremu. Dobivenu kremu prelijte preko žličnjaka pa dovršeni desert dobro ohladite.