Što su udon rezanci?

Foto: Shutterstock

UDON JE vrsta debelih rezanaca iz Japana, tipično pripremljenih od pšeničnog brašna. Najčešće se služe u juhama od različitih vrsta temeljaca, kao prilog ili samo u bistrom temeljcu posutom nasjeckanim mladim lukom. U ljetnim mjesecima ponekad se poslužuju i hladni, uz umak, hladni temeljac ili razne salate.

Što su udon rezanci?

Udon rezanci potječu iz Japana i vjeruje se da su uvedeni u zemlju tijekom Nara razdoblja u 8. stoljeću. Iako postoji nekoliko priča o tome kako su ovi rezanci stigli do Japana, najraširenije je vjerovanje da su stigli zajedno s budističkim svećenicima iz Kine. Danas su udon rezanci postali integralni dio japanske kuhinje i kulture.

Mogu se razlikovati po dimenzijama, obliku i sastavu. Najčešće se poslužuju u juhama, a glavni sastojak im je pšenično brašno. Postoje i regionalne inačice u kojima se koristi krumpirov škrob ili dodaje mrkva kako bi rezanci poprimili narančastu nijansu. Prije konzumacije se kuhaju, bilo da su svježi ili sušeni, što im daje karakterističnu klizavu i elastičnu teksturu.

U regiji Kagawa u Japanu, udon rezanci nisu samo popularna hrana, već i turistička atrakcija. Ova regija je poznata po svojim posebnim udon restoranima, gdje posjetitelji mogu gledati pripremu rezanaca, a zatim ih i kušati

Kako ih pripremiti i kuhati?

U trgovinama se mogu pronaći sušeni, zamrznuti ili već skuhani i spremni za ponovno zagrijavanje ili prženje. Iako su često skuplji od tradicionalne tjestenine, mogu se pronaći u trgovačkim lancima, specijaliziranim azijskim trgovinama ili na internetu.

Domaći udon rezanci mogu se pripremiti kombinacijom brašna, soli i vode. Tijesto treba mijesiti nekoliko minuta dok ne postane glatko, a zatim ga prekriti i ostaviti da odmara najmanje sat vremena. Odmoreno tijesto je lakše razvaljati.

Koristite valjak za razvlačenje tijesta na pobrašnjenoj površini, rotirajući ga za devedeset stupnjeva svakih nekoliko valjanja, sve dok ne postignete željenu debljinu (obično oko 0.5 cm). Tijesto narežite na rezance, pospite brašnom ili kukuruznim škrobom i odmah kuhajte u kipućoj vodi 5 do 10 minuta, ovisno o debljini. Kada su gotovi, rezanci će isplivati na površinu.

Sušeni rezanci se mogu dodati direktno u kipuću vodu i kuhati između 8 do 12 minuta, ovisno o vrsti. Probajte jedan rezanac kako biste vidjeli je li gotov - trebao bi biti žilav, bez tvrdog središta i ne smije biti gnjecav.

Zamrznuti, svježi, nekuhani rezanci se obično mogu kuhati bez odmrzavanja. Sve vrste uvijek treba kuhati u puno kipuće vode kako bi se spriječilo lijepljenje i kako bi se pravilno skuhali. Pakirani, već kuhani udon rezanci često se mogu samo dodati u vrući temeljac ili wok.

@theenoodlequeen Garlic Chili Udon Noodles in just 15 minutes🤤 #udon #udonnoodles #15minutemeals #quickrecipes #udonrecipe #chilioilnoodles #garlicchilioil #garlicchilioilnoodles #garlicnoodles #chewynoodles #recipesforyou #recipesoftiktok #noodlelovers #spicynoodles #sweetandspicy #cookingmadeeasy #cookingmadesimple #quicklunchideas #quickdinnerideas #fyp #foryou #cookingathome #deliciousnoodles #noodlesforlife #noodlesforlunch #udonrecipe #chilioil #saucynoodles #quickcooking ♬ Moonlight - Villano

Popularna jela

Udon rezanci su iznimno svestrani i mogu se poslužiti na različite načine. Osim što se često služe u toploj juhi, mogu se poslužiti i hladni, umočeni u poseban umak poznat kao tsuyu. 

Među popularnim japanskim jelima s udon rezancima ističe se tempura udon, juha s udon rezancima obogaćena tempurom (najčešće s kozicama). Tu je i hiyashi yamakake udon, osvježavajuće hladno jelo koje kombinira udon rezance s naribanim japanskim planinskim yamom. Također, postoji kitsune udon, rezanci obilno posuti hrskavo prženim tofuom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.