Sve o kontroverznom balutu, popularnom jelu od jajeta koje je sve, samo ne obično

Foto: Shutterstock

JUČER smo vam pisali o Taste Atlasovoj listi najgorih jela na svijetu, a jedno među njima bio je balut, popularna, no vrlo neobična filipinska poslastica, a poslužuje se posvuda, od uličnih štandova do luksuznih restorana. To je zapravo oplođeno pačje jaje koje je tvrdo kuhano. Tradicionalno se konzumira ravno iz ljuske.

>> Ovo su najgora jela na svijetu

Zanimljiva delicija

Balut je popularno jelo iz jugoistočne Azije koje se priprema inkubiranjem oplođenog embrija ptičjeg jajeta u razvoju, a zatim se djelomično razvijena ptica kuha na pari i jede ravno iz ljuske.

Za pripremu se najčešće koriste pačja jaja, a duljina inkubacije prije kuhanja obično iznosi između 14 i 21 dan. Ovo se jelo obično prodaje kao ulična hrana u južnoj Kini i zemljama jugoistočne Azije, osobito u Kambodži, Vijetnamu i na Filipinima. Ime dolazi iz filipinskog jezika.

Popularna ulična hrana

Pogled na malu životinju u kuhanom jajetu zvuči kao scena iz noćne more, ali se ovo jelo smatra gurmanskim specijalitetom diljem jugoistočne Azije. Balut se smatra uličnom hranom jer se može jesti dok ste u pokretu, a vrlo je cijenjen zbog jedinstvenog okusa za koji se kaže da nije sličan ničemu drugom.

Ali, čak i oni sa željeznim želucem mogu se naježiti pri pogledu na balut jaje. Za razliku od bilo kojeg tvrdo kuhanog jajeta koje ste prije vidjeli, balut pored žumanjka sadrži i tvrdo kuhani pačji fetus. 

@linder_surprise balut for dins 🐣 #fyp #balut #balutchallenge ♬ original sound - Linda

Povijest

Podrijetlo ovog jela je drevno, a sam proces se tijekom stoljeća nije mnogo mijenjao. Smatra se kako su ga na Filipine donijeli Kinezi u 16. stoljeću i od tada je dio filipinske kulinarske tradicije. Balut se danas smatra nacionalnom hranom Filipina, a gdje god su Filipinci u većem broju migrirali, razvilo se i tržište balut jaja.

Kako skuhati balut jaje

Balut jaje nastaje kada se oplođeno pačje jaje inkubira dovoljno dugo da se fetus počne formirati. Stručnjaci smatraju kako idealno vrijeme inkubacije traje 17 dana. Što duže jaje inkubira, značajke fetusa patke postaju izraženije.

Iako zvuči kontraintuitivno, uvjeti inkubacije moraju biti savršeni kako ne bi došlo do smrti fetusa. Ako ptica ugine prije nego što prođe odgovarajuće vrijeme, jaje postaje bezvrijedno i ne može se koristiti za jelo.

Nakon odgovarajućeg vremena inkubacije počinje proces kuhanja. Jaje se kuha gotovo na isti način kao i normalna jaja, iako je reakcija koja se događa unutar njega sasvim drugačija.

@sooziethefoodie Before I start this caption let’s all remember that different cultures enjoy unique ingredients to their location and just because something might seem unfamiliar to you doesn’t take away from it’s significance to someone else 🥹❤️ Be kind I finally found fresh balut and I cannot wait to share my experience with you all! Balut is made from fertilized duck eggs that are either steamed or boiled. It’s considered a delicacy in many parts of Asia and I can see why. My favorite part is the juice inside- it tastes like a decadent duck broth and if you’ve been following me for a long time you already know duck is my favorite. I was really surprised how soft and juicy the inside was because duck eggs in my experience have much denser proteins (meaning the whites of the egg can get a little bit chewy. I tried it first with salt and then with chili oil and I will definitely have this again if I get the opportunity to 🥹 #balut #tiktoktaughtme ♬ original sound - Suzy

Tekućine unutar balut jajeta, umjesto da koaguliraju, pretvaraju se u neku vrstu juhe u kojoj se kuhaju pačji fetus i žumanjak. Cijeli proces je poput kuhanja juhe unutar samog jajeta, ali umjesto dugotrajnog kuhanja na laganoj vatri, ovo je jelo gotovo relativno brzo.

Kada je jaje gotovo, treba ga pojesti odmah, dok je još toplo. Zbog prisutnosti tekućine, sadržaj treba jesti ravno iz ljuske. Prvo se pijucka juha, a zatim se jedu plod i žumanjak.

Kakvog je okusa

Okus baluta je sličan pilećoj juhi, ali ima neobičnu teksturu. Ako možete prebroditi koncept konzumiranja pačjeg fetusa, zajedno sa sitnim crtama lica, sveukupno iskustvo je općenito opisano kao ugodno. Jaje uglavnom ima okus jajeta, a prema riječima onih koji su ga probali, fetus ima okus piletine.

@liamslunchbox My First Time Trying Balut 😅 #balut #balutchallenge #baluteggs #centuryegg #balutphilippines #vietnamesefood #philippines #filipinofood #challenge ♬ Blue Blood - Heinz Kiessling & Various Artists

Kontroverze

Bez obzira na kulturni značaj i popularnost baluta u jugoistočnoj Aziji, ovo se jelo suočava s brojnim etičkim kontroverzama u drugim dijelovima svijeta. Ideja o konzumiranju djelomično razvijenog fetusa patke, zajedno s crtama lica, većini ljudi na zapadu danas nije prihvatljiva.

Ovi su etički problemi doveli do rasprava o klasifikaciji balut jaja u različitim zemljama. U nekim se zemljama balut smatra jajetom jer se još nije izleglo, dok se u nekim zemljama, poput Kanade, ne klasificira kao jaje i stoga se podvrgava drugačijim zahtjevima klasificiranja i prodaje.

Jasno je da ovo jelo nije za svakoga i njegovo prihvaćanje izvan kulturne sfere iz koje potječe ostaje ograničeno. Bilo da na njega gledate kao na potencijalnu poslasticu ili kao na tabu, jedno je sigurno - balut je jedinstveno jelo koje izaziva podjele i snažna mišljenja kod svih koji se s njim susretnu.