Svjetski je dan sushija, znamo gdje se može pojesti pržen u dubokom ulju ili s voćem

Foto: Unsplash

SUSHI je japansko jelo koje se sastoji od posebno pripremljene riže i obično neke vrste ribe ili plodova mora, često sirovih, ali ponekad i termički obrađenih. I iako biste riječ sushi automatski mogli povezati sa sirovom ribom, riža je zapravo najvažniji sastojak. Doista, riječ sushi odnosi se na kiselkasti okus riže začinjene octom.

Bez obzira na nadjeve, sushi uvijek uključuje rižu. Sushi riža je bijela riža srednjeg zrna koja se začinjava octom i drugim začinima, poput soli i šećera. Uobičajena vrsta riže koja se koristi za sushi je japonica; posebno kultivar koshihikari. Japonica je riža srednjeg zrna s pomalo zaobljenim zrnima, po čemu se znatno razlikuje od mršavije riže dugog zrna na koju smo navikli na Zapadu, a koja je poznata kao indica riža.

Japonica riža je škrobna, s višim razinama škroba zvanog amilopektin nego indica riža. Ovaj dodatni škrob uzrokuje da se kuha prilično ljepljivo, što olakšava jedenje štapićima, a idealno je za oblikovanje. A sad ćemo obraditi vrste sushija s kojima se najčešće susrećemo.

Nigiri

Nigiri sushi sastoji se od ovalnog brežuljka riže s kriškom ribe ili plodova mora na vrhu. Riba ili plodovi mora obično su sirovi, ali ponekad su fermentirani, a povremeno, kao što može biti slučaj s jeguljom ili škampima, kuhani.

Poanta je u tome da se kod nigiri sushija riža ručno oblikuje, a riba ili neki drugi preljev rukom pritisne na rižu. Ponekad će kuhar između ribe i riže staviti malo wasabija. Ljepljivost riže, zajedno s vlagom iz preljeva, pomaže pri lijepljenju trake sirove ribe za brdašce riže ispod.

Foto: Shutterstock

Tipični primjeri sirove ribe na nigiri sushiju uključuju tunu ili losos. Ukrasi uključuju mljeveni mladi luk ili đumbir. Zanimljivo, unatoč tome što ste ga vjerojatno navikli jesti tako, nigiri sushi namijenjen je za jedenje rukom, a ne štapićima.

I dok je umakanje sushija u sojin umak ovdje prihvatljivo, ispravan način da to učinite je da ga okrenete tako da riblja strana ide u sojin umak, a ne rižina, koja bi se vrlo lako mogla raspasti. Ostavljanje zrna riže u sojinom umaku smatra se velikom greškom.

Maki

Maki je, s druge strane, vrsta sushija u kojoj su riža i riba urolani u list morske trave koji se zove nori. Postoji nekoliko glavnih vrsta makija. Maki ima oblik cilindra koji se sastoji od lista osušene morske trave zvane nori, sloja riže i nadjeva, koji može sadržavati sastojke kao što su sirova riba, kuhani školjkaši, povrće, pa čak i krem ​​sir.

Smotani cilindar ili cijev se zatim reže na pojedinačne dijelove veličine zalogaja, najčešće njih osam. Ponekad je rolada napravljena naopako, što je poznato kao ura-maki ili, doslovno, naopako okrenuta rolada. Kod ura-makija riža je izvana, a alge i nadjevi iznutra. Postoje još i tanke rolice ili hoso-maki i debele rolice ili futo-maki. Poput nigirija, maki je također najbolje jesti rukama.

Foto: Shutterstock

Temaki sushi

Konačno, postoji temaki, gdje se nori, umjesto da se čvrsto omota oko riže i nadjeva, labavo smota u stožasti oblik, s nadjevima unutra, poput velikog korneta sladoleda.

Foto: Shutterstock

Sushi vs. sashimi

Jedna od najčešćih zabluda o sushiju je da je sashimi vrsta sushija. Nije. Riječ sashimi odnosi se na kriške sirove ribe, začinjene soja umakom, wasabijem, misom ili đumbirom. Drugim riječima, riža nije uključena. To je samo sirova riba sa začinima i eventualno umakom. Za razliku od sushija koji se jede i rukama, sashimi se jede štapićima.

Foto: Shutterstock

Znamo gdje su trenutno najposebniji u Zagrebu

Trenutno se na Strossmayerovom trgu u Zagrebu održava Asian Street Food Festival, a kućice koje smo naveli u nastavku drže sushi. Pogledajte koje točno rolice nude i po kojim cijenama. Više o ponudi na cijelom Festivalu nađite ovdje.

Jellyfish in Space

Jellyfish in Space ima Futomaki Surimi (sushi u tempuri s rakovim mesom) za 10 eura i Crispy Losos (pečeni losos i rakovo meso blendano s majonezom) za 11 eura. 

No, odvažili su se i na neke vrlo neobične kombinacije, poput Cosmic Berryja (jagoda, mango, losos, aceto od bobičastog voća) za 13 eura, Starburst Sushi rolica s avokadom, lososom, breskvom, jabukom i umakom od marakuje za 13 eura i Luna Sushi rolica s avokadom, jagodom, mangom, breskvom i šlagom, također za 13 eura. Imaju i kozice u tempuri za 12 eura. U porciji ih je 6 komada, dok je u porcijama sushija po 8 rolica.

Foto: Karlo Klasić/Index

Asian Tapas Bar by Melkior Bašić

Melkior Bašić je za posjetitelje pripremio azijski tapas bar. Nude rolice sushija pržene u dubokom ulju, u raznim kombinacijama. Onigiri Maguro su pržene rižine rolice s tartarom od tune, Onigiri Ikura s tartarom od lososa, Shiromi Onigiri s tartarom od brancina i Vege-san Onigiri s dimljenim tofuom. Jedna porcija košta od 9.80 do 13.40 eura.

Foto: Karlo Klasić/Index
Foto: Karlo Klasić/Index

Sushi & Poke by Soho

Ova poznata ekipa iz Palmotićeve ulice na festivalu nudi jela u četiri kategorije. To su Poke, Uramaki (sushi rolice, Fried sushi (sushi pržen u dubokom ulju) te mochi sladoled. Poke imaju u tri varijante: Tuna Supreme i Salmon in Green za po 8.50 eura i Spicy Chicken za 7.90 eura.

Od uramaki rolica ovdje možete kupiti Philadelphia roll za 7.90 eura po porciji, Ebi original za 8.50, Chicken teriyaki za 7.90, Tiger roll za 7.90, Hawaii roll za 10 i Soho spicy tuna za 8.70 eura. U prženom izdanju dostupni su Philadelphia fry te Spicy tuna fry, oboje za po 8.90 eura.

Foto: Karlo Klasić/Index
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.