PISALI SMO vam o najboljim jelima na svijetu prema novoj listi TasteAtlasa, kao i o najboljim kuhinjama svijeta, a sada je došlo vrijeme za najomraženija jela - ona koja na TasteAtlasu imaju najniže ocjene i koja ljudi baš i ne vole.
>> Ovo su najbolja jela na svijetu, donosimo listu svih 100
I na ovoj se listi nalazi ukupno 100 jela (cijelu listu pronađite ovdje), a mi smo u nastavku izdvojili top 10 jela koja imaju najnižu ocjenu.
Tradicionalno vezane uz sjever Švedske i Laponiju, blodpalt su okruglice pripremljene od raženog ili ječmenog brašna i životinjske krvi. Iako su se tradicionalno radile od krvi sobova, danas se mogu pripremati s krvlju raznih životinja, uz dodatak raznih začina, a ponekad i pire krumpira.
Ponekad se pune mješavinom pirjanog luka i slanine narezane na kockice, a obično se kuhaju uz mesne juhe. Blodpalt okruglice najčešće se jedu kao prilog uz prženu slaninu ili svinjetinu, maslac i džem od brusnica.
Bocadillo de sardinas je skromni španjolski sendvič sa slanim nadjevom od konzerviranih sardina. Sendvič se obično pravi s baguetteom u španjolskom stilu, koji se naziva barra de pan, iako se mogu koristiti i druge vrste kruha kao što su ciabatta ili integralni kruh.
Nakon što ga se prereže, na kruh se stave sardine koje se mogu konzervirati u ulju, umaku od rajčice ili octu. Nadjev se može obogatiti dodatkom paprike, rajčice, korijandera, zelene salate, avokada, kuhanih jaja, gljiva, raznih umaka i maslinovog ulja.
Ovo jelo izum je restorana Tre Kronor iz švedskog grada Skellefteå. Sastoji se od calzone pizze koja je punjena hamburgerima (zajedno s burger pecivom, svim dodacima i preljevima) i pomfritom. Kažu da je ovo kalorično jelo izvorno osmišljeno za ljude koji se ne mogu odlučiti hoće li uzeti pizzu ili hamburger nakon noći opijanja.
Angulas a la cazuela je tradicionalno španjolsko jelo porijeklom iz Baskije. Jelo se obično radi kombinacijom rijetkih i skupih angula (jegulja), češnjaka, ljute papričice, maslinova ulja i soli. Češnjak i ljuskice papra pirjaju se na maslinovom ulju, a zatim se dodaju angule i začini.
Jegulje u želeu tradicionalna su ulična hrana iz Londona koja datira iz 18. stoljeća. Izvorno je to bio jeftin i jednostavan način da se napravi dobro jelo, s obiljem autohtonih jegulja koje su bile lako dostupne u rijeci Temzi. Jegulje bi se nasjeckale, kuhale otprilike pola sata u začinskom bilju, potom ohladile, a na izrezanim komadima stvarao bi se mekani, prozirni žele.
Tekstura jegulja u želeu je nježna i mekana, a iako će neki reći da je neugodna, okus im je jedinstven - blag, pomalo slan, poput ukiseljene haringe, ali bez onog karakterističnog "ribljeg" mirisa. Jelu se obično dodaju bijeli papar i ocat kako bi se dodatno naglasili okusi.
Ramen burger je jedinstvena varijanta hamburgera koja se sastoji od pljeskavice koja je između dva pržena peciva s ramen rezancima. Mesna pljeskavica obično je prelivena shoyu umakom, s rikulom i mladim lukom, a ovo je jelo kreirao Keizo Shimamoto, ramen bloger, koji ga je predstavio 2013. u Brooklynu.
Chapalele je čileanski kruh napravljen od samo dva glavna sastojka – krumpira i brašna. Potječe s otoka Chiloé, gdje se tradicionalno pari i kuha u curantu, rupi u zemlji koja se koristi za pripremu hrane. Može se i pržiti u tavi ili peći u pećnici, a kad je gotov, chapalele možete konzumirati samostalno kao međuobrok ili kao prilog uz variva i mesna jela.
Faves a la Catalana je tradicionalno španjolsko jelo podrijetlom iz Katalonije. Jelo se radi od boba koji se kuha u temeljcu s malo krvavica. Osim ovih ključnih sastojaka, jelo sadrži i slaninu, luk, češnjak, rajčicu, bijelo vino, maslinovo ulje i papriku.
Faves a la Catalana priprema se od davnina, a neki od recepata datiraju još iz sredine 19. stoljeća. Danas se ovo izdašno varivo obično konzumira u sezoni berbe (od veljače do kraja lipnja), a tradicionalno se poslužuje u zemljanoj posudi.
Thorramatur je tradicionalna islandska hrana koja se uglavnom konzumira tijekom nordijskog mjeseca Þorri, koji se održava od sredine siječnja do sredine veljače svake godine. Suhomesnati proizvodi od ribe i mesa režu se na kriške ili komade veličine zalogaja i poslužuju uz rúgbrauð, raženi kruh, i maslac na brojnim švedskim stolovima.
Na tanjuru se najčešće nađu fermentirano meso morskog psa, dimljena janjetina, pečena janjeća glava, krvavice i još mnogo toga, a sve se može dodatno kiseliti prema osobnim željama. Uz to se poslužuje i brennivín, islandsko alkoholno piće s okusom i sezonsko pivo Þorri koje tradicionalno proizvode lokalne pivovare posebno za tu priliku.
Ovaj gusti i aromatični riblji curry potječe s južnog Tajlanda, a baza su mu fermentirane riblje iznutrice i začinjena curry pasta koja se sastoji od čili papričica, galangala, paste od škampa, kurkume, ljutike i limunske trave.
Ostali dodaci obično uključuju suhu ribu, kockice patlidžana, mladice bambusa, mahune ili drugo povrće. Zbog svog intenziteta i jakih, oporih aroma, ovo je jelo najbolje poslužiti s kuhanom rižom sa strane.