Treba li voda za kuhanje doista imati okus mora kao što tvrde neki poznati chefovi

Foto: Shutterstock

AKO tu i tamo pogledate koju kulinarsku emisiju, vjerojatno ste naišli na situaciju u kojoj neki poznati kuhar isprazni cijelu kutiju soli u lonac s vodom jer, kažu, voda za kuhanje mora imati okus mora. Onda vi krenete kuhati rižu i, prema uputama poznatog kuhara, u lonac s vodom ubacite cijelu šaku soli i učinite je potpuno nejestivom. Dakle, koliko slana voda za kuhanje zapravo treba biti?

Ovisi o apsorpciji namirnice

Da biste odredili koliko slana vaša voda treba biti, pokušajte otkriti (ili pogoditi) koliko će soli namirnica koju kuhate apsorbirati. Općenito govoreći, što je veća apsorpcija, voda bi trebala biti manje slana. Ako kuhate jako porozni sastojak, kao što su oguljeni i narezani krumpir ili tikva, kao i nešto što će dugo ostati u loncu (suhi grah koji se kuha nekoliko sati) ili upiti veliku količinu tekućine (riža), taj će sastojak popiti puno soli, što znači da je ne morate stavljati u velikim količinama.

Ali kada znate da neki sastojak neće upiti puno vode, bilo zato što je čvrst i gust (kao cikla koju kuhate u komadu) ili zato što je namijenjen samo kratkom kuhanju (tjestenina), vodu učinite prilično slanom. Jako slanu vodu pogotovo preporučujemo za kuhanje cijelih krumpira.

Voda za tjesteninu

Vrlo detaljan članak poznatog kulinarskog portala Serious Eats objašnjava kako voda za kuhanje tjestenine baš nikako ne bi smjela imati okus mora, ali biste sol svakako trebali moći okusiti. Njihova je preporuka kuhanje tjestenine u vodi s razinom slanosti od 0.5 do 2%, pri čemu je 1% poželjna razina za većinu ljudi, a 2% može odgovarati onima koji baš jako vole slano.

Razinu soli od 0.5% ćete postići dodavanjem 3/4 žličice fine morske soli po jednoj litri vode. Po litri vode koristite 1.5 žličica fine morske soli za razinu slanosti od 1%, a 1 cijelu žlicu za vodu čija je razina soli 2%.

>> Recept za fine i jednostavne penne marinara

Važno je pronaći ravnotežu

Dok mnogi poznati chefovi savjetuju korištenje barem tri puta više soli nego što mislite da biste trebali, zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako sol očvršćuje arterije i podiže krvni tlak, što može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Sol je snažan pojačivač okusa koji može izvući najbolje iz mnogih namirnica. Međutim, važno je znati koliko soli dnevno unosite u svoje tijelo i koristiti je u umjerenim količinama. Iako mnogi slavni kuhari mogu savjetovati upotrebu više soli nego što mislite da je potrebno, važno je pronaći ravnotežu koja odgovara vama i vašim prehrambenim potrebama.

Dobro pravilo je početi s malom količinom i dodavati više prema potrebi, umjesto dodavanja previše od samog početka. Zapamtite, malo soli može uvelike doprinijeti isticanju prirodnih okusa vaše hrane.