ANA ROŠ, najbolja chefica na svijetu 2017. godine po izboru The World´s 50 Best Restaurants i vlasnica dviju Michelinovih zvjezdica, i Teo Fernetich iz najpoznatijeg istarskog restorana San Rocco, novinarima i gastro-stručnjacima iz cijele Europe u masliniku San Rocca prezentirali su svu enološku i gastronomsku raskoš Brtonigle.
Ljetujući u Brtonigli od djetinjstva, glavna chefica slovenske Hiše Franko potencijal ovog kraja poznaje podjednako dobro kao i Fernetich. Stoga su se na meniju večere Back to the origins našle isključivo lokalne namirnice i delicije specifične za ovaj kraj.
"Brtoniglu i Istru poznajem od djetinjstva. Sjećam se kako je tada hrana dolazila direktno s polja na stol, što se s vremenom izgubilo. Počelo se uvoziti, konzumirati jeftinije povrće, a lokalni poljoprivrednici bili su primorani prestati s proizvodnjom i početi se baviti drugim djelatnostima. Istra je zemlja poljoprivrednika i proizvodi najbolje rajčice i krastavce na cijelom svijetu, stoga smatram da je bitno dati im na važnosti, potaknuti ih na proizvodnju te cijeniti njihov rad, trud i proizvode. Iz navedenog sam razloga odlučila dati svoj doprinos stvaranju ove večere", izjavila je Ana Roš.
Kebab od istarske mrkve, tortilje od istarske janjetine...
U organizaciji Turističke zajednice Općine Brtonigla, gosti, među kojima su bili neki od najistaknutijih europskih gastro-stručnjaka iz Portugala, Italije, Švedske i Austrije, uživali su u kebabu od istarske mrkve, samonikloj salati, istarskoj govedini, domaćim tortelinima u brodetu, tortiljama od istarske janjetine i još mnogim istarskim specijalitetima, a sve to u okružju stoljetnih maslina obitelji Fernetich.
Kao zagovornici filozofije održivog razvoja i lokalne proizvodnje Roš i Fernetich ovom su večerom uspjeli pokazati da je Brtonigla idealna destinacija za vrhunski gastronomski užitak i dobru kapljicu.
"Bila je to nezaboravna večera kroz koju smo pokušali prikazati i skrenut pažnju na potencijal naše mikrolokacije u enogastronomskom smislu. Ana je jedinstveni chef i veliki poznavatelj naših namirnica, a našem je timu bilo izuzetno zanimljivo i stimulirajuće proći s njom kroz taj proces kreiranja i interpretiranja istih tih namirnica. Smatram da je razmjena ideja i vizija zapravo najveće bogatstvo takve jedne suradnje. Nadam se da će ovaj event postati tradicija i pomoći u gastro razvijanju naše destinacije u suglasju s prirodom, na održivi način", izjavio je Teo Fernetich.
Kako bi gostima to pokazali i u praksi, domaćini iz TZ Brtonigla su ih tijekom dva dana poveli u prvu registriranu malu siranu u Hrvatskoj, OPG Radošević, gdje su imali priliku vidjeti i sudjelovati u vođenju ovaca na ispašu, u mužnji te u izradi i degustaciji skute.
U Novoj Vasi kraj Brtonigle objedovali su s kontadinima u tipičnoj istarskoj korti gdje su naučili kako se radi lokalna tjestenina, ali i kako se fešta uz harmoniku i karte. U Karigadoru su zaplovili ribarskim brodom i okušali se u pecanju, a u ekološki certificiranoj vinariji Veralda kušali su lokalna vina.