U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj, ima više od 900 sadnica

Foto: FB/Grad Koprivnica

POVODOM Dana planeta Zemlje svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u suradnji s Gradom Koprivnicom i komunalnim poduzećem Komunalcem posadila je najveću šumu hrane u Hrvatskoj.

U ovaj samoodrživi voćnjak posadili su više od 900 biljaka, a ova će šuma hrane biti dostupna studentima Sveučilišta Sjever, kao i drugim građanima Koprivnice.

Što je uopće šuma hrane?

Šuma hrane zapravo je ekosustav koji oponaša strukturu i funkcije prirodne šume u kojoj raste voće, povrće i drugo bilje. U šumi hrane mogu se naći jestive biljke, stabla i grmovi, sve pažljivo posađeno kako bi se stvorio održiv i produktivan krajolik.

Na samo jednoj desetini hektara zemlje može se uzgojiti više od 2000 kilograma hrane godišnje, a sada su to napravili i u Koprivnici. Sve je predvodila organizacija WWF, čija je misija izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom tako da čuvaju njenu biološku raznolikost, koriste obnovljive prirodne resurse i smanjuju zagađenje okoliša.

"Sveučilište Sjever je dobilo vlastiti samoodrživi voćnjak u kojem se nalazi gotovo tisuću voćaka, aromatičnog i drugog bilja koje će studentima iz cijele Hrvatske služiti ne samo kao prirodna kantina nego i kao zaštita od jakog ljetnog sunca, a uz to će i upiti dio emitiranog ugljikovog dioksida i višak vode tijekom jačih oborina", napisali su iz WWF-a na Instagram profilu.

Nije prva šuma hrane, ali je najveća

Još prošle godine posađena je prva šuma hrane, i to također u Koprivnici, u središtu Europske Amazone, UNESCO-ovog petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Ovogodišnja šuma hrane čak je pet puta veća od nje, sa 150 stabala voćaka i 750 sadnica aromatičnog i začinskog bilja te manjih voćaka i povrtnica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.