U Poreču održani 15. Svijet malvazija i 30. Ocjenjivanje vina, ovo su pobjednici

Foto: Instagram/Vinistra

U POREČU su 10. i 11. travnja održani 15. Svijet malvazija i 30. Ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića, a na ocjenjivanje je pristiglo rekordnih 740 uzoraka vina, od čega 340 malvazija iz 11 zemalja te 75 uzoraka jakih alkoholnih pića. Ovogodišnje izdanje pamtit ćemo po najviše platinastih medalja do sada.

>> Hrvatska vina na natjecanju u Čileu osvojila 19 zlatnih medalja

Ocjenjivanje je pokazalo da najbolju svježu malvaziju ima Bastian, a Deklićeva malvazija 2020. najbolja je odležana malvazija. Oba su vina dobila 95 bodova, platinaste medalje i titulu šampiona na ocjenjivanju, a najbolje ocijenjena malvazija s osvojenom titulom Best in Show je grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011.

Najbolja malvazija iz Grčke, najbolji teran iz okolice Motovuna

Osim za najbolju odležanu malvaziju, Vina Deklić osvojila su 92 boda i titulu u kategoriji najboljeg mladog terana na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, a bod više i titulu šampiona među zrelim teranima osvojio je teran Livio Benvenuti iz 2020., iz vinarije Benvenuti nedaleko od Motovuna.

Šest je malvazija osvojilo platinastu medalju, a među njima su Malvazija istarska Selection 2023. iz vinarije Siljan, Malvazija istarska Kadum 2023. iz vinarije Kadum, Malvazija Korona "Sur Lie" 2019. iz vinarije Franković, Filomena 2022. iz vinarije Anđelini, La Vanda 2018. B-Istra iz slovenske ekološke vinarije Besednjak i Na‘jm Malvasia delle Lipari 2022. iz talijanske vinarije Cantine Colosi.

>> Iz ove vinarije na Pelješcu dolazi najbolje ocijenjeno hrvatsko vino svih vremena

Još je nekoliko dodijeljenih platinastih medalja, a među njima se ističu dva istarska muškata - San Salvatore 2019. iz vinarije Benvenuti osvojio je 97 bodova, a Muškat žuti 2023. iz vinarije Siljan 95 bodova.

Slovenija pobjednik u kategoriji refoška

Refošk 2023. iz slovenske Vinske kleti Kralj pobjednik je u kategoriji mladih refoška, s osvojenih 95 bodova, a s osvojena 93 boda Refošk 2015. iz slovenske vinarije Bordon odnio je pobjedu u kategoriji zrelih refoška.

Udruga Vinistra najavila je da će ostale rezultate objaviti do kraja tjedna na svojoj web stranici, a odličja će se vinarima dodijeliti na jubilarnoj 30. Vinistri koja će se ove godine održati od 10. do 12. svibnja.

>> Govorili su im da njihova vinova loza nikad neće uspjeti, sad imaju top vinariju

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.