U Saudijskoj Arabiji 75 osoba oboljelo od botulizma zbog majoneze, jedna osoba umrla

Ilustracija: FarisFitrianto / Shutterstock.com

ZBOG majoneze, u jednom restoranu u Saudijskoj Arabiji koja je bila kontaminirana bakterijom Clostridium botulinum, jedna je osoba umrla, a njih 75 je oboljelo. Razlog je botulizam, rijetka, ali teška bolest uzrokovana toksinom koji proizvode bakterije Clostridium botulinum, a spomenuta majoneza bila je kontaminirana tom bakterijom koja se može razmnožavati u nepropisno pohranjenoj hrani. 

Ako vam bakterija Clostridium botulinum zvuči poznato, to je zato što ste za nju možda već čuli - koristi se za stvaranje Botoxa, medicinske injekcije koja se koristi za bore na licu i liječenje drugih stanja kao što je hiperhidroza, prekomjerno znojenje koje nastaje uslijed poremećenog rada žlijezda znojnica.

Koliko često dođe do botulizma zbog hrane?

Prije nego što odlučite da zbog ovog više nikada nećete jesti majonezu ili bilo što slično iz restorana, valja napomenuti da je botulizam vrlo rijedak. Naime, u Hrvatskoj je između 1995. i 2015. godine registrirano 79 oboljelih od botulizma, ili u prosjeku četiri osobe godišnje.

Ipak, to je stanje veoma ozbiljno, a sve vrste botulizma smatraju se potencijalno smrtonosnim. Clostridium botulinum, bakterija koja uzrokuje botulizam, prirodno se nalazi u hrani i sama po sebi nije opasna. Problem je kada se bakterijske spore u uvjetima bez kisika transformiraju u toksin botulinum, jedan od najsmrtonosnijih poznatih toksina. 

>> Na hladnim mjestima brzo se kvare - ove namirnice ne bismo smjeli držati u hladnjaku

Čak i mikroskopske količine ovog toksina mogu uzrokovati bolest ili smrt. On može utjecati na živčani sustav nakon što se probavi, a simptomi se obično pojavljuju unutar 12 do 36 sati nakon konzumacije kontaminirane hrane. Rani simptomi mogu uključivati ​​mučninu, povraćanje, slabost i vrtoglavicu praćene neurološkim simptomima, a u najgorem slučaju smrt uslijed zatajenja disanja. 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, toksini botulinum su jedna od najsmrtonosnijih poznatih tvari i blokiraju živčane funkcije te mogu dovesti do paralize dišnog sustava i mišića. Stoga je od iznimne važnosti rano dijagnosticirati botulizam, tako da se zaraženi mogu liječiti antitoksinom.

Mnoge namirnice izložene riziku

Mnoge namirnice, osobito one nepropisno pohranjene, izložene su riziku od ovih toksina. Domaća hrana koja je nepropisno pohranjena u najvećem je riziku, uključujući hranu s niskim udjelom kiseline, šećera i soli i hranu pohranjenu u okruženju s niskim sadržajem kisika. 

Najbolji način za prevenciju botulizma je da pripazimo kako skladištimo hranu. Staklenke moraju biti dobro zatvorene i nimalo oštećene. Nemojte kušati niti jesti hranu iz konzerva, staklenki ili drugih posuda koje cure, koje su oštećene i napuknute.

Osim toga, hranu treba cijelo vrijeme držati na sigurnoj temperaturi. Sve što jedete mora biti izvan opasne zone od 4 do 60 Celzijevih stupnjeva, temperaturnog raspona u kojem toksini botulinum i drugi toksini mogu napredovati. Hladnu hranu držite na hladnom, a nakon sat vremena ostatke bacite, a hrana koja se jede topla treba ostati topla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.