"UKUSAN, sočan, izdašan", tako naša čitateljica opisuje ovaj kolač, koji zbog svog šarenog biskvita nosi naziv 101 Dalmatinac. Kolač je to koji se pravi od jeftinih sastojaka koje već imate kod kuće, a napraviti ga mogu i najveći amateri.
Naša čitateljica, koja stoji iza profila Suzina Kuhinja, recept je podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? - mi ga sigurno radimo ovih dana, a recept donosimo u nastavku.
Potrebni sastojci
Za ovaj jednostavan i jeftin kolač bit će vam potrebni sljedeći sastojci:
- jaja
- šećer
- ulje
- glatko brašno
- prašak za pecivo
- kakao u prahu
- mlijeko
- puding od čokolade
- maslac
- čokolada za kuhanje.
Kako ga napraviti
Prvo napravite bijeli biskvit. Umutite bjelanjke i šećer u čvrst snijeg pa dodajte ulje i još jednom umutite. Dodajte brašno i prašak za pecivo i ručno umiješajte pa ostavite sa strane. Za smeđi biskvit, žumanjke umutite sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko te još malo umutite. Dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo i ručno umiješajte.
Pleh nauljite i pobrašnite pa u njega žlicom stavite bijelu smjesu tako da između ostavite malo razmaka. Preko bijele smjese, u slobodan prostor, ulijte smeđu smjesu. Biskvit pecite na 200 stupnjeva, a zatim smanjite na 180. U hladno mlijeko umiješajte šećer i tim preljevom prelijte još vrući biskvit.
Zakuhajte mlijeko i šećer (ostavite malo mlijeka sa strane i to pomiješajte s 4 vrećice pudinga). U mlijeko ulijte smjesu od pudinga, promiješajte pa maknite s vatre i umiješajte maslac narezan na kockice. Kremu sada dobro umutite mikserom da se maslac sjedini s kremom i još vruću kremu prelijte preko biskvita.
Preko kreme možete dodati šlag ili otopljenu čokoladu, a naša čitateljica je gore naribala čokoladu. Kolač ohladite i poslužite, a cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.