Uskoro se otvara dugoočekivani Proof33, saznali smo tko stoji iza svega i što nude

Foto: Karlo Klasić/Index

JOŠ ovog proljeća najavljeno je otvorenje Proofa33, pa smo već neko vrijeme bili nestrpljivi oko toga kad će konačno otvoriti svoja vrata. I eto ga, lijepi dan je došao, pa smo danas imali priliku probati njihove delicije u Zagrebu, na adresi Ilica 33.

Broom44, pa Proof33

Iako su mnogi bili skeptični na ideju otvaranja vegetarijanskog i veganskog brunch bara u Zagrebu, odmah po otvorenju 2021. godine, Broom44 instantno je postao omiljeno mjesto Zagrepčana za uživanje u specialty kavi, doručku i brunchu. Ako ste ikad išli na Dolac, nevjerojatno je da niste primijetili red ispred Brooma.

Chef Igor Gudac ponudio je tada svojim gostima mogućnost da uživaju u zdravim jelima od svježe pripremljenih namirnicama koje nabavlja samo nekoliko koraka ispred svog lokala, na najpoznatijoj zagrebačkoj tržnici, Dolcu.

Tko stoji iza Proofa33?

Od samog začetka, dio ekipe bio je i Ivan Marković, sada voditelj novootvorenog Proofa33, a upravo ovim se potezom Broom predstavio i kao inkubator talentiranih mladih ugostitelja i kuhara. Osim Ivana, dio užeg Proof33 tima je i njegov brat Tomislav, koji se Broomu priključio odmah po izlasku iz Mastechefa 2021., gdje je osvojio šesto mjesto.

No, glavne zvijezde Proofa33 ipak su dvije dame: gastro blogerica Janja Benić, poznatija kao Janjolinka, te Kristina Halužan, višestruko nagrađivana hrvatska pizzaiola.

Ivan Marković i Janja Benić

Kad je Janja krenula ekskluzivno za Broom proizvoditi manju količinu svojih, sada već nacionalno poznatih krafni (recept je davnih dana dala i nama, ovdje je), vrlo je brzo postalo jasno da će joj trebati veći prostor za pripremu dovoljnih količina koje će zadovoljiti sve kupce željne njezinih delicija.

Tako je i nastao Proof33, mala proizvodnja u Ilici 33. Osim krafni, Janja potpisuje i babku, tart, frangipane te slane i slatke galette sa sourdough starterom čiji se sastojci mijenjaju ovisno o godišnjem dobu i svježim sezonskim namirnicama.

Scrocchiarella i krafne

Kristina Halužan, ambasadorica Mainardi Fooda koja je svoje umijeće specijalizirala u najboljim napuljskim pizzerijama, u Proof33 uvela je pizzu scrocchiarella (“hrskava”), jedan od stilova pripreme Pinse Romane koji se dosad nije radio u Hrvatskoj.

Ivan Marković i Kristina Halužan

Osim ovog posebnog stila, Proof pizze isticat će se i po svojim sastojcima: tako će u ponudi uvijek biti (skoro) klasične verzije Margherite i veganske pizze, ali i one sa svinjetinom ili ribom.

Sendviči u Proofu isto će biti drugačiji od onog na što smo naviknuti: služit će se u focacci s fermentiranim krumpirom, a radit će se u veganskoj, mesnoj i ribljoj varijanti, dovršenima posebnim kuharskim tehnikama.

Proof33 generalno je zamišljen kao prostor gdje se proizvodi uzimaju u takeaway formi. Naravno, za one koji žele napraviti pauzu tijekom radnih dana (i subote!), moći će to napraviti i na malenoj terasi uz čašu cijeđenog soka, vina ili piva.

Radno vrijeme bit će od ponedjeljka do subote od 8 do 16 sati, a nedjeljom i blagdanima Proof neće raditi. Otvara se 11. kolovoza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.