Uz ove odlične recepte za domaću ciabattu više nikad nećete posegnuti za kupovnom

Foto: Shutterstock

DOMAĆA ciabatta je nešto najmirisnije i najhrskavije što možete napraviti, a mi imamo dva recepta koja će vam dobro doći kako radnim danima, tako i onda kad dućani ne rade. Potrebno je tako malo sastojaka, mrvicu strpljenja i volje, a rezultat je bolji od bilo koje kupovne varijante.

Ciabatta je tradicionalni talijanski kruh koji je poznat po svom rustikalnom izgledu i teksturi, a ima lijepu, hrskavu koricu i prozračnu unutrašnjost s velikim rupama. Karakteristično je za ovaj kruh da se priprema bez mlijeka, maslaca i jaja pa nemojte doći u napast i dodavati išta osim sastojaka zapisanih u receptu (u protivnom idete u smjeru briochea).

Ciabatta se često koristi za sendviče, a zbog jake korice podnosi sve vrste nadjeva, od suhih salama i sireva do mokrijih namirnica poput burrate i rajčica. Inače, riječ "ciabatta" potječe od talijanske riječi koja znači papuča, vjerojatno zbog njene karakteristične spljoštene, ovalne forme.

Domaća ciabatta

Za klasičnu bijelu ciabattu trebat ćete brašno, kvasac i vodu, a prvo je potrebno pripremiti bigu, koja je zaslužna za one karakteristične rupe kojih je prepuna unutrašnjost. Ona se zatim miješa s ostalim sastojcima, a dobiveno se tijesto preklapa i odmara, a potom peče na visokoj temperaturi kako bi nastala prozračna ciabatta s hrskavom koricom. Recept za domaću ciabattu pronaći ćete na ovom linku.

Domaća ciabatta bez glutena

Svi znamo koliko je teško pripremiti peciva bez glutena s obzirom na to da je tim brašnom zaista teško rukovati. Na Index Receptima možete pronaći priličan broj raznih bezglutenskih recepata, a danas vam izdvajamo ovaj za gluten-free ciabatte kakvih se ne bi posramile ni slavne pekarnice.

"Ciabatta peciva su hrskava izvana, a tako mekana iznutra i idealna su za sve vrste sendviča", piše autorica Tonka, čiji recept za bezglutenske domaće ciabatte možete pronaći na ovom linku.

>> Svi mogu uživati u njima: 15 recepata za ukusne deserte bez glutena

>> Burek ili kruh bez glutena? Nema problema, evo provjerenih recepata